FőképAnatómiai atlasz többféle is létezik; elsősorban orvosi és művészeti lehet, másodsorban az orvosi atlaszokon belül tájanatómiai és rendszeranatómiai munkákkal találkozhat az érdeklődő. Ez az impozáns méretű és súlyú kötet, a Háromdimenziós anatómiai atlasz egy új korszak hírnöke és eredménye. Újdonságot kínál az anatómiai ábrázolás terén, hiszen amíg a tájanatómia a pontos ábrázolást helyezi előtérbe, a rendszeranatómia pedig a szervrendszerek vázlatos ábrázolása mellett a kisebb részleteknek tartja fenn a pontosságot, addig ez az új atlasz a legnagyobb dolgoktól a legkisebb részletekig mindent a lehető legnagyobb pontossággal és szinte fényképszerű valósághűséggel tár elénk.

Nem kevés munka áll mögötte. Talán meglepő lehet, de a Vesalius Projekt még 1986-ban indult, amely év még egyáltalán nem nevezhető a számítógépes csúcsgrafika korának, azonban a projekt haladó szellemiségű ötletgazdái már akkoriban is a térbeli, tehát forgatható és ideális ábrázolásban gondolkodtak, amelyhez az első három évben még a technikákat és a technológiát is ki kellett fejleszteniük.

Igen, kedves olvasó, mivel a kötet eredetije 1999-es, bizony közel másfél évtized, az orvosi képalkotó eszközök és a háromdimenziós grafika hatalmas fejlődése kellett ahhoz, hogy kezedbe vehesd ezt a forradalmi kötetet, amelynek ábráit több ezer emberi testszelet letapogatásával, fényképezésével, digitalizálásával, azonosításával, illetve az így kapott eredmények éveken át tartó pontosításával hozták létre. Ráadásul, hiába 12 éve állították össze először Amerikában, a minőségével még ma is teljes mértékben helyt áll.

Sőt, még CD-melléklettel is ellátták, ami amellett, hogy betekintést nyújt a három dimenzióban forgatható és alkotóelemekre bontható anatómiai ábrák világába, sajnos hagy maga után némi kívánnivalót. Alapvetően jó pont, hogy a digitális anyag úgymond „böngészős”, tehát a kedvenc internetes böngészőprogrammal megnyitható és megtekinthető. Azonban a pozitívumok itt véget érnek, mivel a lemezen található anyag teljes egészében angolul van, a csak magyarul tudó olvasóknak csupán egy .pdf fájlt rejtettek el a többi közé. Bár ez a dokumentum tartalmazza a CD angol szövegeinek fordítását, de így is messze áll attól, hogy jó megoldást kínáljon a nyelvi problémára.

Lehetséges, hogy a jogtulajdonosok nem engedték a kiadót belepiszkálni az általuk összeállított anyagba – ez vitathatatlanul szükségessé tesz egy ilyen különálló dokumentumot. Azonban valamilyen harsányabb, nyilvánvaló módon fel kellett volna hívni rá a felhasználó figyelmét, hogy létezik egy ilyen fájl, például pár perc alatt összedobható egy automatikus indítás, amely csupán két linket tartalmaz: egyet az atlasz anyagához, egyet pedig a magyar dokumentációhoz. Nem került volna sem pénzbe, sem erőfeszítésbe. Ugyanakkor, ellenére ennek az egy kisebb problémának, a kiadvány egésze maga a tökély, és bár talán nem annyira hétköznapi, otthoni használatra tervezték, bárkinek jó szívvel ajánlom, akit érdekel és lenyűgöz az emberi test szerkezeti felépítésének hihetetlen bonyolultsága.