Főkép

Robert van Gulik (1910-1967) a krimiirodalom történetében talán az első író volt, aki detektívregényeihez a Távol-Keletet választotta helyszínül. Bár a műfaj története az ókori novellák és az Ezeregyéjszaka meséi mellett előkelő helyen tart számon két 16. századi kínai regényt is a modern krimi őseként, sokáig mégsem jutott eszébe egyetlen huszadik századi szerzőnek sem, hogy történelmi detektívje nyomozhatna az ókori Róma vagy az angol középkor helyett akár a középkori Kínában is. Gulik, aki remekül ismerte az országot és az ázsiai kultúrákat, hiszen Indonéziában nőtt fel, holland diplomataként pedig szolgált nemcsak Kínában, de Japánban, Indiában és Malajziában, egy általa lefordított, 18. századi kínai könyvből vette az ötletet, hogy kínai bíró nyomozásairól írjon. A Ming-kori Di Gong An egy valóban élt személy tetteinek állított emléket: Di bírónak. Ő lett Gulik hőse.
 
Di Dzsen-csie (630-700) vidéki járásfőnökként egész Kínában legendás hírnévre tett szert a Tang-korban. Élete végén Kína igazságügy-miniszteri székéig jutott. Nem csoda, hogy tetteire még évszázadok múlva is regényben emlékeztek. Gulik pontosan követve a történelmi életutat, 16 nyomozással ajándékozta meg a bírót. Az első könyvet (The Chinese Maze Murders) 1950-ben írta meg róla, s ez érdekes módon, előbb japánul jelent meg, s csak ezt követte az angol kiadás. 1953 és 1956 között főképpen magának írt, elfoglalt diplomataként minden szabad idejét arra fordítva, hogy kedvenc bírója kalandjait fogalmazza. Már három regénnyel elkészült, amikor az első végre napvilágot látott angolul, s szerzője sikeres krimiszerzővé vált. Az is különös írói módszeréhez tartozott, hogy a bíró életének hol egyik, hol másik időszakával foglalkozott a könyveiben, melyek így először nem időrendben idézték fel Di nyomozásait, utólag azonban remekül összeilleszthetővé váltak egy kronologikus regényfolyammá.
 
A faragott paraván rejtélye Gulik nyolcadik Di bíró-könyve volt, amely 1962-ben jelent meg. Története szerint azonban ez Di bíró második nyomozása, melyet Peng-lai járásfőnökeként folytatott le, de már Az elhagyatott templom titka esetének felderítése után. Mint minden Di bíró-regényben, ebben is három rejtélyes bűneset szálai fonódnak össze: A faragott paraván, A hiszékeny selyemkereskedő és A hamisított számlák esete méltán tarthat számot az olvasó érdeklődésére.
 
Amint kinyitjuk a könyvet, négy gyönyörű rajz tárul elénk (bár kettő felett sajnos elcserélődött a felirat): a négy évszakot ábrázoló titokzatos képek, melyek a nevezetes faragott paravánt díszítik, máris bevezetnek a fő bűneset kísértetjárással, őrülettel, gyilkossággal fenyegető mélyébe. Lehetséges-e, hogy valakinek előre megfessék a sorsát egy csodaszép lakkparavánon? Mit tegyen a paraván gazdája, ha látja, amint a paraván festett képei szeme láttára megváltoznak? S mi a teendő akkor, ha a fenti hallucinációk nem valamilyen ifjú fantaszta képzelődései, hanem Vei-ping járás tiszteletreméltó járásfőnöke, Teng meséli el a történteket az őt meglátogató Dinek, kollégájának? Di együttérzéssel fogadja hivatali társa panaszait, s nyomozni kezd. Nemsokára azonban már jóval racionálisabb eseményeket kell felderítenie: kié az ismeretlen női holttest, melyet a mocsárban talál, miért követ el egy jónevű polgár öngyilkosságot, mit tervez a városi rablóbanda… Segítője, a hőslelkű Csiao Tai sokat kockáztat gazdájáért, de akinek meg kell birkóznia a sok különös esemény terhével, az egyedül Di lehet.
 
A könyvet nagyon lehet szeretni: egyrészt érdekes, csavaros történetéért, másrészt izgalmas, megbízható leírásaiért, amiből megismerhetjük a korabeli építészetet, öltözködést, szokásokat, sőt, még a konyhaművészetet is. Harmadrészt igazán gyönyörű a kiadás: A kínai detektív sorozat könyvborítói kedvcsinálóak, belül pedig a szerző Ming-kori fametszeteket utánzó, remek stílusú illusztrációi díszítik a regény lapjait. A mindössze két nap alatt lejátszódó izgalmas nyomozás története önmagában is tökéletesen érthető: akár Di bíró kalandjait megkedvelve, sorozatban olvassuk el, akár véletlenül vesszük a kezünkbe, mindenképpen megállja a helyét. Jó detektívregény, amit jó megismerni.

Részlet a regényből