Főkép Hogyan íródik a történelem? Az esetek nagy részében egyszerűen megtörténik, de vannak olyan fordulópontjai is, amiről nem csak utólag, de rögtön lehet tudni, hogy itt most bizony változik valami. Egy ilyen helyzetet mutat be A király látogatása című film is, amiben az Egyesült Államok elnöke, Franklin Delano Roosevelt épp vendégül látja az angol királyt és királynőt anyja vidéki házában. A királyi pár azzal a nem titkolt szándékkal érkezik, hogy a kitörni készülő II. világháborúhoz az Államok és az elnök támogatását kérje.
 
A Rooseveltet játszó Bill Murray-nek egy igen hálás szerep jutott ebben a filmben – eljátszhat ugyanis egy apáskodó, Igen Fontos Embert, aki azért nem titkolja emberségét és gyarlóságát. A tolószékhez kötött Franklin formális külsőségek között, mégis közvetlenül fogadja a királyt és a királynét, akik érthető módon feszengnek a számukra kissé nyomasztó helyzetben. A történetet Roosevelt egyik unokatestvére, Daisy szemszögéből követhetjük végig, aki társalkodóból szép lassan az elnök barátjává és kvázi-szeretőjévé lép elő, kapcsolatuk mindvégig nyílt titok marad. A nőbolond Roosevelt öregkorában is sikeresen csavarja az ujja köré a nőket, akik nem tudnak szabadulni a bűvköréből. Helyzetével mindegyik tisztában van és azt szép lassan meg is szokja, ahogy Daisy is.
 
Daisy szerepét gyakorlatilag Laura Linney-re írták. A már nem túl fiatal hajadon, aki betegeskedő nagynénjét ápolja, lelkesen veti bele magát az elnökkel való kapcsolatba, mivel végre történik vele valami. Az idilli napokat csak a király látogatása akasztja meg, amikor Daisy is tisztában van vele, hogy tőle egy karnyújtásnyira épp fordulóponthoz ér a történelem. A film egyszerűen és emberien mutatja be mind az elnököt, mind a királyt, aki feleségével egyetemben teljesen tanácstalanul érkezik Amerikába. A két ország közötti kulturális különbségek szórakoztatóan jelennek meg a filmben, és bár nem kifejezetten vígjátékról van szó, sok humoros pontja van a filmnek. Ennek ellenére nem beszélhetünk kimagasló alkotásról.
 
Kellemes film, semmi komolyabb megrázkódtatást nem jelent megnézni, de nem is nagyon hagy mély nyomaot, inkább elevez a langyos farvízen. Ezzel együtt annak, aki szereti a történelmi témájú, kosztümös filmeket, okozhat egy jó estét.