Főkép

Mit ír az ember egy olyan banda kilencedik lemezéről, akiktől szégyenszemre még egyet sem hallgatott végig? Sok lehetőség nincs: frankó vagy szemét. De azért mégiscsak a kilencedik, így a „szemét” kategória tulajdonképpen kilőve. Szerencsére nemcsak más opció hiánya miatt mondom a svájci banda legújabb korongjára, hogy frankó, hanem mert tényleg nagyot üt. Ha tömören akarnám elmondani a véleményemet róla, akkor a változatos, végig energiával teli, lassabb és gyorsabb részeket is tartalmazó, profin összerakott album jelzőket használnám. Még jó, hogy itt kicsit hosszabban fejezhetem ki magam.

Ha valaki hozzám hasonló cipőben jár (és itt nem a 47-es méretre gondolok) a banda ismertségével kapcsolatban, akkor ne lepődjön meg: a svájci srácok nem túl gyakran látott vendégek kis hazánkban. Ráadásul itteni első fellépésük is csak a saját stílusuk megtalálása és a nyugat-európai elismertségük után jó idővel következett. Pedig ezek a fiúk olyan zenekarok előtt játszottak már, mint az Iron Maiden, a Guns N’Roses vagy a HammerFall és a Stratovarius kettős koncertsorozata. De elég a csendben, lesütött szemmel való szégyenkezésből, inkább kezdjük el pótolni hiányosságainkat a január 11-én megjelent Powerplay-jel.

„Life Is Now”. Épp úgy, ahogy ez a lemez is, és nem tökölnek a svájciak: pár ütemnyi riffelgetés, majd az erre rájátszott száraznak ható téma monotonitása után beszáll az ének és a dob is. 1:18 környékén a visszafogott témára egy tökéletesen ellentétes teljességű refrént nyomnak rá, miközben a fő téma pár üteme alig szűnik meg a háttérben, hogy igazi hard rock/heavy metal stílusú gitárszólónak adja át a helyét. Vagy itt van a „Wonderful Life” című dal lassabb lüktetése, amiben az akusztikus gitár indítása rögtön tudatosítja bennünk, hogy ideje ellazulni. A refrénben megjelenő, az „Allegriá”-ból ismerős témát csodálatosan gondolják tovább, és az egész dalból sütő életöröm nem elcsöppenős, hanem kemény férfiakhoz is illő valódi érzelemként jelenik meg.

Ha meg éppen kemény, igazi hard rockos száraz riffekkel teli, mégis telt dalra vágyunk, akkor hajrá, nyomjuk a lejátszót a „Save You From Yourself”-hez, mert ebben minden benne van, amit a hard rockban szeretünk: jó kis riffek, kicsit visítós, remek dallamú gitárszólók, az egészbe tökéletesen illeszkedő ének és szöveg. És még mindig nem tudom abbahagyni, mert a „Because Of You” című daluk megint valami izgi finomság, amiről az ember már az első hallgatásakor tudja: koncerten valami cseszett nagy közönségénekeltetés lesz a refrén alatt, annyira fülbemászó, profi dallamot hoztak itt össze (csak aztán próbálják meg „csendben” tartani a közönséget a gitárszóló alatt).

Az egyetlen bajom ezzel az albummal a benne érezhető rutin: habár rendkívül különböző és eltérő szerkezetű dalokkal teli, változatos lemezt pakoltak össze a fiúk, hiányzik belőle az a tűz, amitől akár hetvennyolcadjára is meg akarná hallgatni az ember. A Shakra ugyan tudja, hogy miről is szól a hard rock, de ezt amolyan laborszerű tudományossággal teszik elénk, már-már pontosan kimérve, miből mennyi és hova kell az összetevőkből. Sokkal inkább tűnnek nekem otthon tervezgető, majd a tervekhez magukat pontosan tartó békés utcai tüntetőknek, frappánsan megfogalmazott transzparensekkel, mint Billy Idol-szerű felrázó, improvizációs, botrányos „terroristáknak”.

Ám ettől még érdemes végignyomni kétszer-háromszor a lemezt, mert ezek a fiúk tényleg jók, és csak ezek után fog hatni a megszokottság érzése, de egy idő után megint elő lehet kapni, és talán öregkorunkban majd unokáinknak is megmutathatjuk, hogy így kezdődött 2013.

Az együttes tagjai:
John Prakesh – ének
Thomas Muster – gitár
Thom Blunier – gitár
Dominik Pfister – basszusgitár
Roger Tanner – dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Life Is Now
2. The Mask
3. Higher
4. Wonderful Life
5. Dear Enemy
6. Save You From Yourself
7. Don’t Keep Me Hanging
8. Dream Of Mankind
9. Stevie
10. Because Of You
11. Secret Hideaway
12. Too Good To Be True 

Diszkográfia:
Shakra (1998)
Moving Force (1999)
The Live Side (Koncertlemez) (2000)
Power Ride (2001)
Rising (2003)
My Life My World (Koncert DVD+CD) (2004)
Fall (2005)
Infected (2007)
Everest (2009)
Back On Track (2011)
Powerplay (2013)