FőképDomonkos Sándor, a szegedi születésű fotográfus pályáját a MAFILM segédoperatőreként kezdte, később Fábri Zoltán filmjeinek lett állandó fotósa. Rendszeresen közölte címlapfotóit a Film Színház Muzsika, a Tükör, az Ez a Divat és a Filmvilág. Magyarországi pályafutása alatt - 1967 és 1980 között - kamerájával szinte valamennyi meghatározó színművészünket megörökítette. 1980-tól Németországban él: Münchenben, majd Berlinben telepedett le. A két város minden fontos színházában fotografált, s filmekben is tovább dolgozott.
 
A kiállítás anyagát (az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteménye) a Magyarországon készült több száz címlapfotóból válogatták össze, melyek segítségével felidéződnek a korszak emblematikus művészei, akik közül sokan már nincsenek velünk. A színházért rajongók - anélkül, hogy tudnák - Domonkos felvételei révén őrzik emlékezetükben Dajka Margit huncut mosolyát, Darvas Iván tartózkodó intellektusát, Domján Edit meleg pillantását, Harag György izzó szenvedélyét, Kálmán György ironikus tekintetét, Latinovits Zoltán férfias báját, Ruttkai Éva felejthetetlen asszonyiságát.
 
A tárlat nem csak a múlt kiválóságaira emlékeztet - a fotográfiákon a kortárs színházművészet meghatározó egyéniségei is feltűnnek. Domonkos Sándor készítette ugyanis - többek között - Básti Julinak, Udvaros Dorottyának, Kulka Jánosnak, Hegedűs D. Gézának, Bezerédi Zoltánnak, Szirtes Áginak, Eperjes Károlynak legelső színházi portréit.
 
Időpont: 2013. január 8. 10:00 - 2013. február 3. 18:00
Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria

Forrás és részletek: www.kulturkuria.hu