FőképEmlékszem, már gyermekkoromban is kedvenceim közé tartozott a „megkeresős” játék, amikor képeken kellett megtalálni valamit. A műfaj akkori, Magyarországra begyűrűzött, vagy legalábbis legnagyobb kedvencnek kikiáltott sorozata a „Holavili”-nek becézett Hol van Wally? volt, amely rajzfilmsorozatban egy szemüveges, csíkos pulóveres srác bújt el egy-egy túlzsúfolt képben. Azóta is kedvelem ezt a műfajt, rendszeresen találkozom is vele, hiszen egy kisebb és egy közepes gyermek apjaként könnyen a kezembe kerülhetnek az efféle könyvek. Mint például a Járművek rész a Keress, találj, mesélj! sorozatból. Magát a sorozatot régebb óta ismerjük, a könyvtárban a kezünkbe ugrott néhány része, de a saját azért mégiscsak más.

Főleg, ha fiúsra szabva mindenféle jóságokat vonultat fel a busztól és villamostól kezdve az autómentőn (!) át és a közlekedési vállalat narancssárga kisteherautóján (!) keresztül egészen a mindenféle szállító- és munkagépekig. A tűzoltóktól tobzódó oldalak értelemszerűen legalább akkora érdeklődést keltenek, mint az építkezés markolóval, daruval, betonkeverővel, dömpivel, dózerrel és extraként egy dózerszállítóval. Felsorolni szinte lehetetlen lenne, mennyiféle jármű jön-megy a komolyabb igénybevételre tervezett, keménypapír lapokon.

Ugyanakkor a számtalan négy- és sokkerekű gépezet böngészése önmagában is elegendő lenne. Az alkotók minden kép mellett kiemeltek néhány apróságot, amit meg lehet keresni és találni, illetve akad néhány mondat minden dupla oldalon, amit talán arra szántak, hogy a sorozatcímben fellelhető „mesélj” lehetősége is adott legyen, de ez nem sikerült. A gyereket egyszerűen nem érdekli a hólapátos bácsi és a képeken látható jelenetek rövidségük ellenére is néhol didaktikus leírása, csak a járgányok, amelyekből viszont ténylegesen túl lehet adagolni magunkat, mert mint fentebb is utaltam rá, a kötet hatalmas mennyiségben szolgáltatja őket a kíváncsi kis szempároknak. Persze bővebb fantáziával megáldott anyukák és apukák szőhetnek újabb és újabb történeteket az egyes képeken felbukkanó kis jelenetek köré, amelyeknek felkutatása önmagában is szórakoztató, de a könyv legnagyobb erénye mégiscsak a címében rejlik: Járművek. Járművek és járművek minden formában és mennyiségben.