Főkép

A szerző-illusztrátor páros keze alól már került ki hasonló stílusú, ablaknyitogatós könyv, a Négy évszak az öreg tölgyön. Furcsaságai ellenére kedveltük a könyvet, és a mai napig előkerül időnként. Ez a könyv is, hasonlóan az előzőhöz, egészen kis kortól kezdve felkelti az érdeklődést, meglep a fülecskék alatt rejtőző részletekkel, a szövegbe illesztett kicsi képekkel pedig a képolvasást gyakorolhatjuk. Karácsony előtt egyébként is megerősödnek a kéz kis ablaknyitogató izmocskái, vagy ha még nem, a Mackó családdal lehet edzeni, épp ezért a szép nagy, keménytáblás könyvkiválóan alkalmas a karácsonyváró hangulat fokozására.

A könyv elején megismerjük a többgenerációs, állatbarát nagycsalád tagjait. Minden idillikus és a megszokott forgatókönyv szerint zajlik. A mackóbabát a nagymama dajkálja és teszi tisztába, Mici néni vasal, anya süt-főz, apa a számítógép előtt dolgozik, a sok gyerek békésen játszik egymással. Természetesen fehér a karácsony, és az ajándékbontás a mézeskalácssütés, barkácsolás és a hóban játék után következik. Mivel csak egy mackóról és a család kutyájáról derül ki, hogy mit kapott ajándékba, a fantáziának is jut egy kis tér. A veszekedést, stresszt, hajszoltságot, taknyos orrot hagyjuk meg a valóságnak, próbáljuk meg mi is elhinni, hogy van ilyen karácsony.

A legjobbak azok az oldalak, ahol a hatalmas ház hosszanti keresztmetszetében lehet bogarászni – bár egy kicsit zavaró a tördelés, vagyis némelyik szöveg értelmezéséhez vissza kell lapozni. De annyi baj legyen! A kérdések megválaszolásához ki kell nyitogatni az ablakokat, amelyek sokszor becsomagolt ajándékokat rejtenek, így mindentudóvá válunk; a gyermek határozza meg, hogy ki, mit, hová rejtett. (Valamint jó tippeket kap arról, hol kellene kutakodni a saját ajándékai után.)

Feltűnik a karácsony minden kötelező kelléke, a családi együttlét különösen hangsúlyos. Becsúszik pár Magyarországon ismeretlen, ám az idegen nyelvekről lefordított mesekönyvek révén egyre inkább bekúszó elem, mint például a kandallóra akasztott zoknik. Persze, megemlíthetjük gyermekünknek, hogy Mackóék bizony Belgiumban élnek, és ott ez a szokás. Télies kivitele miatt a Karácsonyra vár a Mackó család szezonális olvasmánynak tűnik, viszont semmi sem mutatja, hogy elévülne, és valószínűleg jó pár karácsonyon keresztül forgatni fogjuk majd Mackóék készülődésének képes krónikáját.