Főkép

A felvidéki, dunaszerdahelyi Vermes-villában gyűlnek össze először a kortárs magyar történelmiregény-írók, hogy egy színes kulturális fesztivál és karácsonyi vásár keretein belül tartsanak konferenciát, dedikálásokat és érdekes előadásokat.
 
A HistoryCon 2012 elnevezésű rendezvényre 2012. december 8-án, szombaton kerül sor a Kortárs Magyar Galéria épületében, azaz a Vermes-villában. A rendezvény 14:00-kor nyitja ki kapuit, és este tízig be sem zárja. Ez idő alatt a földszinten karácsonyi vásárt tartanak a helyi kézművesek értékes portékáiból, és ahogy a fesztivál beharangozó videója ígéri, a legjobb magyar történelmi regényekből.
 
„Nem tudok róla, hogy lett volna már olyan fesztivál, mely a magyar történelmiregény-írókat vonultatta fel” – nyilatkozta a rendezvény egyik főszervezője, Bíró Szabolcs író, a Historium Kiadó vezetője. „Részben az amerikai Comic-Con, részben a klasszikus magyarországi könyfesztiválok adták az ötletet és a mintát a HistoryConhoz, melyen már most, első ízben tizenegy író gyűlik össze. A történelmiregény-írók amúgy is fehér hollóknak számítanak a magyar irodalomban, így különösen örülök, hogy ilyen sokan igent mondtak a meghívásra.”
 
A résztvevő írók (Bán Mór, Benkő László, Benyák Zoltán, Bíró Szabolcs, Fábián Janka, Fonyódi Tibor, Kovács László, Marcellus Mihály, Muhary Zalán, Nagy Attila és Urbánszki László) külön-külön asztaloknál ülve várják majd az olvasókat, akiknek nem csak dedikálnak majd, de kötetlen beszélgetésekre is sor kerülhet. A nap folyamán az egyes írók kisebb csoportokba tömörülve tartanak majd érdekes, 40-50 perces előadásokat. Ezek között akusztikus koncertek zajlanak majd, a bor-, sajt- és mézkóstoló pedig még színesebbé teszi a rendezvényt.
 
Amíg pedig a felnőttek a földszinten múlatják az időt, addig a gyerekek az emeleten szórakozhatnak: a Bihari kör magyar népi játszóháza és különféle kézműves foglalkozások várják majd őket.
 
A főszervezők (Bíró Szabolcs mellett Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója) kifejezték abbéli reményüket, hogy a rendezvény sokakat érdekel majd, és hogy a HistoryCon nem egyszeri alkalom lesz, hanem egy állandóan fejlődő kezdeményezés, mely évről-évre megismétlődhet, egyre több történelmiregény-írót felsorakoztatva.
 
A HistoryCon 2012-re a belépés ingyenes, a szervezők sok szeretettel várnak mindenkit!
 
Fontos információ a Magyarországról érkezőknek!
Vonattal Komáromig kell utazni, utána átgyalogolni a hídon a révkomáromi állomásra (kb. 35 perc), majd onnan tovább lehet vonatozni Dunaszerdahelyre (Dunajská Streda). A Komárom és Révkomárom közti távot taxival is meg lehet tenni, Dunaszerdahelyen pedig számos szálláslehetőség akad. Nyelvi akadályoktól senkinek sem kell tartania a túlnyomórészt magyarok lakta városban.