Főkép

Caillou egy kisfiú, akit különféle magyar tévécsatornákról is ismerhetünk. Magam a Minimaxon láttam először, és bár elsőre kicsit fura volt, hamar rájöttem, hogy az egyik legértelmesebb rajzfilmsorozat főszereplője. Annyira sok idióta, csitt-csatt-piff-puff meg gejl-édibédi és egyéb, a gyermeki értelem kibontakozását gátló gyerekműsor van, hogy üdítő élmény volt ráébredni: a kopasz kissrác történetei nagyon sok olyasmit hordoznak, amit magam is szeretnék átadni a saját gyerekeimnek.
 
A francia-kanadai sorozat könyv alakban indult még 1990-ben, és a tévés verzió `97-ben kezdődött. A kis könyveket Christine L’Heureux írta, és Hélene Desputeaux illusztrálta, könyvek eszmei alapjait pedig egy Dr. Françoise Dolto nevű francia pszichológusnő munkái szolgáltatják. A sorozat főbb mondanivalója egy mondatban összefoglalható:„tiszteld a gyermeked önálló személyiségét!" (Vagy még inkább: kezeld egyenrangú félként!)
 
Vekerdy Tamás, gyermekpszichológus az alábbi ajánlót írta anno Bartos Erika rendkívül sikeres Anna, Peti és Gergő sorozatának első kötetéhez: „Irigylem Annát és Petit, hiszen mindig ilyen könyvecskékből szerettem volna olvasni kisgyermekeimnek. Mert a nagymesék korszakát - mondhatnám, egyéves kortól - az efféle meséknek kell megelőzniük. A kisgyerekek mindennapjairól kellene mesélnünk, igen, lehetőleg olyan kedvesen, ahogy Bartos Erika szívhez szóló - mert szívből fakadó - rajzai és szövegei.” Nos, ezek a sorok százszorosan igazak a Caillou sorozatra, sőt.
 
Az egyszerű, színes, jól érthető képi világhoz szintén egyszerű, értelmes szöveg kapcsolódik. A kisgyerekek magukra ismerhetnek Caillou-ban, mindennapjaik, apróbb-nagyobb problémáik (melyek számukra ugyanolyan komolyak, mint a szülőknek a sajátjaik) jelennek meg a kis könyvek lapjain. Egyúttal a szülőknek is segítséget jelenthetnek a Caillou könyvek illetve rajzfilmek, hogy jobban tudják kezelni ezeket a problémákat.
 
A magyarul eddig megjelent öt kötet két korcsoportnak íródott, de a rendkívül kiterjedt és alaposan felépített sorozat csecsemőkortól 6 éves korig ölel fel számos különféle témát, kérdést. A kisgyermeknek minden kaland, minden izgalmas, s ahogy nyílik a világra, ahogy egyre többet ismer meg belőle, vagyis ahogy növekszik, úgy lesz egyre több a kalandosabb elem, a történetszerűbb élmény az életében – s így a Caillou sorozatban is.
 
A 2 éves kortól ajánlott, kisebb alakú könyvek címe kb. mindent elmond: A bili, Jó éjszakát!, Mint apa (mely utóbbi arról is szól, hogyan magyarázhatjuk el a kicsiknek, hogy bizony egykor mi is babaként kezdtük). A 3 éves kortól ajánlott két, az előbbieknél nagyobb formátumú kötet már bonyolultabb témákról szól: a Ki telefonál?-ban Caillou megelégeli, hogy édesanyja nem figyel rá eléggé, mert folyton csöng a telefon, a Minden csepp számít pedig a vízről illetve a környezetvédelemről és – tudatosságról mesél, s ehhez illeszkedve újra feldolgozott papírra nyomtatták.
 
Miközben nagyon fontos és komoly dolgokról szólnak a Caillou könyvek (legyen az bár olyan „egyszerű” és hétköznapi dolog, mint a bilire szoktatás, vagy épp az élet és világ nagy kérdései), nem működnének, ha nem lennének szerethetők, ha nem megfelelően szólítanák meg a gyerekeket. S ehhez a mély együttérzést sugárzó pszichológiai alapok mellett arra a minden pátoszt és giccset mellőző, tiszta és egyenes szeretetre is szükség van, amely áthatja az egész sorozatot. Csak ajánlani tudom, hozzátéve, hogy az igazi, klasszikus mesékről se feledkezzünk meg, azokra ugyanúgy szüksége van mindenkinek, mert azok is az „emberré” válásunk fontos állomásai.
 
A sorozat eddig megjelent kötetei:
Caillou - A bili
Caillou - Jó éjszakát!
Caillou - Mint apa
Caillou - Ki telefonál?
Caillou - Minden csepp számít