FőképA devoni Muse, amely már korábban is túlteljesítette a friss, önmagát megújító rockzenére vágyók elvárásait 2010-ben olyan kritikákkal büszkélkedhetett, mint a New Musical Expresstől származó „az évezred legfontosabb hangjainak gyűjteménye”, vagy hogy „a Muse nélkül nem értelmezhető a brit kortárs zene” (Uncut), és amit a legbefolyásosabb popkultúra magazin, a Q állít : „a Muse a világ legnagyobb rockzenekarai közé tartozik”.

A csapat 1994-ben alakult iskolai haverokból Teignmouthban, Devon megyében. A tagok különböző iskolai zenekarokban játszottak a 90-es évek elején, amíg néhány közös buli után összeálltak és kialakult a mai napig változatlan felállás. Indulásuk szempontjából meghatározó volt egy helyi zenekari verseny, amelyet botrányos viselkedésükkel, saját maguk legnagyobb meglepetésére megnyertek. Ezután kezdték komolyan venni magukat, felvették a Muse nevet, búcsút intettek egyetemi terveiknek és elköltöztek Teignmouthból.

Energikus és extravagáns élő fellépéseik által váltak ismertté, valamint egyedi zenei stílusukról, amelyben ötvözik a progresszív és az alternatív rockot a heavy metállal, a klasszikus zenével és az elektronikus hangzással. 5 stúdióalbumuk jelent meg eddig, új anyaguk szeptemberre várható. Népszerűségükre jellemző, hogy a Twilight sorozat Holdfogyatkozás cimű filmjének betétdalát is ők írták, „Neutron Star Collision (Love Is Forever)” címmel.

Szakmai elismertségüket jelzi, hogy fellépett velük már Edge a U2-ból, Eminem, Dave Grohl a Foo Fightersből vagy Brian May a Queenből. Nézzünk néhány érdekesebb számot és adatot a banda pályafutásából:
• 1 Grammy-díjat nyert eddig a csapat, 2011-ben a The Resistance lemezükkel, ami az Év Rock Albuma lett
• 2 Brit Awards tulajdonosai, 2005-ben és 2007-ben is a Legjobb Koncertbandaként nyertek
• 3 főből áll a zenekar: Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme és Dominic Howard alkotja a Muse-t
• 5 MTV Music Awards tulajdonosai, szinte minden évben nyernek, hol a legjobb koncertbandaként, hol a legjobb angol csapatként
• október 1-én jelenik meg 6. albumuk The 2nd Law címmel
• 8 éve létezik a zenekar. 1994-ben alapította meg a három iskolai jóbarát egy angol kisvárosban, Devonban
• 26 kislemezük jelent meg eddig, és több mint a fele Top20-ba tudott kerülni
• 98 nemzetközileg elismert zenei díjra voltak már jelölve, amiből 36 alkalommal ők távoztak nyertesként
• A Twilight Saga első három részének mindegyikében szerepelt egy-egy Muse nóta, a harmadik résznek, a Napfogyatkozásnak éppen a főcímdala volt a „Neutron Star Collision (Love Is Forever)” című daluk
• Pár hete a New Musical Express olvasói a Muse-t szavazták meg a valaha volt legizgalmasabb koncertzenekarnak

Díjaik többségét mint a legjobb koncert előadók nyerték, és nem egy újságíró s zenész jelentette már ki róluk, hogy korunk egyik legnagyobb koncert előadói. Bulijaikra a világ legnagyobb részén percek alatt kapkodják el a jegyeket. 2012. november 20-án a magyar közönség a két évvel ezelőtti kirobbanó sikerű Sziget fellépés után végre újra önálló koncerttel láthatja a bandát a BudapestAréna színpadán.

További info:
www.muse.mu
www.livenation.hu
www.ticketpro.hu