Főkép A sorozat negyedik kötete több szempontból is különleges.
 
Első ízben fordul elő, hogy egy korábbi történet továbbgondolásra kerül. Értelemszerűen ezek már nem Howard eredeti írásai, hanem az általa írtak inspirálták két követőjét (L. Sprague de Camp és Lin Carter) a folytatás megírására. Sajnos azt kell mondjam, ezek nem érik el az eredetik színvonalát, főként a „Moon of Blood” gyengébb. Ez egyébként az előző részben szereplő „Beyond the Black River” utóélete, amelyben Conan még mindig a határvidéken hadakozik a piktekkel, akiknek ismét egy állatsámán a vezérük. A másik továbbgondolás a „Shadows in Zamboula” végén „eltűnt” gyűrű további sorsát ismerteti, az alapot ezúttal is az előbb említett két úriember követte el.
 
Első ízben kerül Conan olyan városba, ahol nők (harcos nők) az urak, és ahol a férfiakat rabszolgaként tartják. Ez a rész egyébként csak epizód a 164 oldal hosszúságú „A Dream of Blood” című történtben, ami kalózos kalandként indul, hogy aztán feketék lakta dzsungelbe kerüljünk, ahonnan már csak egy ugrás amazonföld. Régi barátok, új ellenségek, érdekes szörny, varázsló – egyszóval minden van itt, mint a búcsúban. S nem utolsó sorban grafikailag ez tetszik legjobban, John Buscema olyan Conant rajzolt benne, aki nem csak kellőképpen izmos (azok a lábak, az a mellkas), hanem még frizurára is olyan, amilyet elképzeltem magamban. A női főszereplő pedig rendre olyan helyzetbe kerül, ami lehetőséget ad bájainak ábrázolására. Erről jut eszembe, első ízben látjuk megtermett barbárunkat meztelenül. Igaz csak hátulról, de ez egy viszonylag hosszú jelenet, és egyszerre van benne jelent az erotika és a vér.
 
Első ízben ér véget egy történet (Legions of the dead) úgy, hogy Conant nem győztesként búcsúztatjuk a csatamezőn. Igaz, ekkor még csak 16 éves, de ez milyen eljárás? Persze ismét egy nő miatt van minden, akivel ráadásul nem sikerül ágyba bújnia hősünknek, és az elmaradhatatlan varázstudó is felbukkan a történetben, ami egyébként izgalmas, véres meg minden – de egyértelműen kilóg a szabvány barbáros kalandok közül.
 
Első ízben fordul elő, hogy nincs Howard sztori a kötetben. Amit úgy hirdetnek (The treasure of Tranicos), az igazából egy L. Sprague de Camp írás feldolgozása, ami viszont a hányatott sorsú „A fekete idegen” című Howard novella újraírása. Egyben ez az egyetlen Gil Kane rajzolta sztori a kötetben, s bizony ez érződik is a vonalvezetésen. A hátterei nem tetszenek, az emberábrázolás viszont igen, talán nála volt a legizmosabb teste barbárunknak.
 
Ebben a kötetben már bőven szerepelnek egész oldalas, az adott történethez nem kapcsolódó rajzok, amik nem csak az üres oldalakat töltik meg tartalommal, hanem lehetőséget biztosítanak különféle rajzolók bizonyítására, akik úgymond bemutathatják portfóliójukat. A színvonal sajnos erősen hullámzó, a legjobbak egyértelműen Tony Zuniga keze alól kerülnek ki, a másik véglet pedig mondjuk Ed Davis kalóznős képe, ahol nem csak az anatómiával, hanem a kivitelezéssel és a léptékekkel is baj van – szerintem legalábbis. A tartalom kapcsán ismét azt fájlalom, hogy egyik-másik miért nem szolgál későbbi képregény alapjául, nagyon jó kis kalandot lehetne írni belőlük, hiszen tengeri kígyók, sárkányszerűségek, szárnyas majmok mindig kellenek Conan mellé. Érdekes egyébként, hogy míg a történetekben barbárunk rendszerint kardjával aprítja az ellent, ezeken a képeken nagyon sokszor csatabárddal ábrázolják. Tény, sokkal mutatósabb így.
 
A forgatókönyvíró Roy Thomas egyértelműen elkapta a fonalat, adaptációi élvezetesek, a panelek kellőképpen változatosak, mozgalmasak, a szövegbeírás pedig nagyon korrekt, nincsenek üres foltok a buborékokban, valamint jól kihasználják a negatív tónusok adta lehetőségeket. A borítóképek közül ezúttal nem találtam kiemelkedőt, szóval a kötet címlapján látható (Legions of the dead) akár még lehet a legjobb.
 
Összhatását nézve a The Savage Sword of Conan sorozat 4. kötete egyértelműen a szerethető kategóriába tartozik, még annak ellenére is, hogy a történetekből hiányzik az a plusz, amit Howard olyan ügyesen tudott adagolni, vagy ami mondjuk az első mozifilmben még megvolt.
 
Az angol nyelvű kötet Magyarországon nem kapható, de rendelésre beszerezhető – a szerk. megjegyzése.
 
A kötetben szereplő történetek:
Sons of the white wolf
The road of the eagles
Legions of the dead
A dream of blood
The quest for the cobra crown
The devil-tree of Gamburu
King Thoth-Amon
The star of Khorala
The gem in the tower
Moon of blood
The treasure of Tranicos
A wind blows from Stygia
 
Részlet a kötetből:http://www.darkhorse.com/Books/Previews/15-539