FőképAz ősz beköszöntével újra elindítjuk sorozatunkat, amelyben minden héten néhány általunk várt ígéretes újdonságról esik szó.

Zene: Fabula Rasa: Hanghasadó
Várható megjelenés: 2012. szeptember 10.
 
Fabula Rasa, ám egyáltalán nem üres lap. Esetleg az eddig őket még nem ismerők számára lehet az, de hogy a kitöltetlennek tűnő lap aztán gyorsan betelik eklektikus, ugyanakkor végtelenül természetes és organikus zenei világukkal, az szinte garantált. A naturális folk és az ősi etno elektronikus átszövéséből építkező Fabula Rasa-t az együttes vezetője, Szirtes Edina (Mókus) alapította 2006-ban, aki az elmúlt évek során olyan szakemberekkel és más zenekarokkal dolgozott együtt, mint Presser Gábor, Ferenczi György, Zséda, a Muddy Shoes, vagy a Free Style Chamber Orchestra. A banda az első Budapest Fringe Fesztiválon mutatkozott be, ahol szakmai különdíjjal jutalmazták produkciójukat. 2006-os Csindratta című albumuk után 2008-ban egy különdíj gyanánt a Sony lemezszerződést kínált nekik, ebből született meg 2009-ben a Tesséklássék, amely elnyerte a 2010. év Fonogram-díj világzenei albuma díjat. Eddigi 3 albumuk után (a harmadik a szintén 2009-es Pörgettyű-Lankattyú) a Hanghasadó szeptember 10-én jelenik meg a boltokban.
 
A Fabula Rasa zenei világát a környező népek folklórjának izgalmas ritmikái és témái ihletik, melyeket rendkívül mély érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Versmegzenésítéseiket és népdalfeldolgozásaikat ugyanez motiválja, miközben mindezt komolyzenei, jazz és népzenei élmények hatják át. A Hanghasadó azonban lényegesen erőteljesebb hangzást képvisel, mint az eddigiek, a csapat nagyobb sebességre kapcsolt, amely új lendületet és dinamikát adott a negyedik lemeznek. A tőlük megszokott eklektikusság persze továbbra is jelen van a már-már metálba hajló alapoktól a drum&bass-en át a balkáni lüktetésekig. A dalok szövegének jó részét Müller Péter Sziámi írta, az éneken és a hangszerelésen erősen érezhető a magyar népdal, a délszláv és a többi balkáni hatás is. Úgyhogy a Fabula Rasa rajongói már előre dörzsölhetik a hallószerveiket, mi pedig kíváncsian várjuk az új dinamikájú és hangzásvilágú kompozíciót.
 
 
Könyv: Jeff Lindsay: Dupla Dexter
Kiadó: Agave Könyvek
Várható megjelenés: 2012. szeptember 13.
 
Ez a Dexter nem az a Dexter. Illetve pontosan az! Dexter Morgan, a rendőrségen dolgozó, törvényszéki vérnyomelemző (helyszínelő) immár hatodik alkalommal tér vissza a könyvsorozat keretein belül. Azon kívül azonban idén ősszel a tévében már a hetedik szériája indul kedvenc jelvényes sorozatgyilkosunknak, aki ártatlanokat sohasem öl, csakis (sorozat)gyilkosokat. Az amerikai színdarabíró és krimiszerző Jeff Lindsey 2004-ben hatalmas ideaként áll elő egy olyan, a bumeráng visszaüt-alapötlettel, amely pontosan a grabancuknál fogva ragadja meg azokat a bűnözőket, akik nem átallanak ermberéleteket kegyetlenül kioltani. A Dexter-birodalom összetevői ugyanis a következők: a főhős látszólag hihetetlenül egyszerű, közhelyes, emberi kapcsolataiban szinte együgyű életet él feleségével és (nevelt) gyerekeivel, viszont a látszat esetünkben brutálisan csal. Dexter Morgan ugyanis érzelmekkel csekély mértékben rendelkező, sötét és kiolthatatlan vérszomjtól hajtott gyilkos, aki azonban ártatlanokat nem öl, sőt inkább saját kódrendszerétől hajtva ölésvágyával mintegy „védi” őket.
 
Lindsay a Dupla Dexterben sem szakít a megszokott morbid humorral és a valódi izgalmakat okozó feszültséggel. A történet elején Dextert egy ismeretlen szemtanúnak köszönhetően darabolásos gyilkosságal gyanúsítják, amelyet valójában egy pedofil követett el, aki eddig mindig könnyedén kibújt Dexter becserkésző próbálkozásai alól. Közben Dex húga, Debra kemény üggyel találja szemben magát, s bajban lévő bátyja segítségét kéri: egy beépült zsarut találnak holtan a kocsijában, minden csontja porrá zúzva, s egy másikat nem messze tőle, egy szökőkútnál. Persze, ahogyan az lenni szokott, a baj csőstül jön, mert Dex jelenlegi magánélete is csupa válsággal van kikövezve. A valódi gyilkos pedig, aki Dexter nyomában jár, megfigyeli és utánozza őt, megfenyegeti főhősünket, hogy ismeri a sötét és titkos énjét, s hamarosan szörnyűséges módokon fogja megölni őt, valamint családját. A Dupla Dexter a sorozat hatodik köteteként 2011. október 18-án jelent meg az USA-ban, hozzánk az Agave Könyvek jóvoltából jut el. Mit is mondhatnánk mást, várjuk!
 
 
Film: Édesnégyes
Forgalmazó: Cirko Film
Várható megjelenés: 2012. szeptember 13.
 
Ha választanom kellene a világ filmfesztiváljai közül kettőt, amelyeknek a terméseire évről évre a leginkább érdemes odafigyelni, először biztosan a többnyire low budget, de gyémántokkal kirakott Sundance jutna az eszembe, majd rögtön a nyomában a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál. Ezeken ugyanis jelentős számban bukkannak fel valódi értékek, ahol nem a név és a rang számít, hanem csakis a véghezvitt teljesítmény. Ja, és sokszor a sokoldalúság, ahogyan az Lynn Shelton esetében is fennáll. Az amerikai hölgy tanult színészetet, festészetet, költészetet és fényképészetet is, a filmvilágban pedig immár úgy színészként, íróként és rendezőként, mint vágóként, producerként és technikai szakemberként is jegyzik. A 2009-es A legmelegebb nap-pal Sundance Különleges Díjazott lett (a Nagydíjra is jelölték), a bekezdés elején elmondottakhoz kapcsolódva pedig legújabb munkája (szintén író-rendező), a 2011-es Édesnégyes az általam preferált fesztiválokon mutatkozhatott be először. A vígjátéki és női attitűdöt eleve (ön)magában foglaló Your Sister’s Sister (eredeti) című mozit Shelton szülővárosában, Seattle-ben forgatták nagyjából 125 ezer dollárból (amely manapság gyakorlatilag egy nulla költségvetés), s az USA-ban vetített csekély vászonszám ellenére eddig már másfél milliót termelt.
 
A történet szerint Jack testvére halála miatt lelki válságban van, amikor régi barátja, Iris azt tanácsolja neki, hogy vonuljon el egy kis időre Iris családjának mindentől távol eső hétvégi házába. Jack megérkezvén azonban döbbenten tapasztalja, hogy nincs egyedül: Iris nővére, Hannah ugyanis ott van a házban. A lány is lelki problémákkal küzd, így ketten vad tequilázásba kezdenek, majd ráadásul egy ágyban töltik az éjszakát. Reggel azonban váratlanul betoppan Iris is. Lynn Shelton a főszerepet kedvenc férfi színészére, Mark Duplass-ra osztotta, akinek a partnernőjét, Hannah-t Rachel Weisz játszotta volna. Illetve játszotta is a 2010. október közepén indult kéthetes forgatáson, majd továbbállt a novemberben kezdődött The Deep Blue See-hez. Csakhogy az Édesnégyest egy időre talonba tették, s mikor újraindult a forgatás, Weisz időpontütközésre hivatkozva kiugrott a produkcióból, helyét pedig Rosemarie DeWitt vette át. Iris-t hármuk közül a legismertebb név, a megbízhatóan felkapott, angol Emily Blunt alakítja, s a filmelőzetesből úgy tűnik, valóban érdemes megnézni a hol szituációs gegekkel, hol a lélekre ható drámai vonásokkal, hol pedig a romantikát célzó, atmoszférikus kulisszákkal operáló filmet.