Főkép

A KORTÁRSAK tárlat célkitűzése, hogy a közönség széles rétegei számára befogadhatóvá, értelmezhetővé és élvezetessé tegyék kortárs festőink műveit azáltal, hogy a kiállító művészek rendhagyó módon, részletes műleírásokat adnak alkotásaikról. Az érdeklődő – de a nehéznek, bonyolultnak vélt értelmezés miatt eddig távol maradó – közönség így kulcsot kap legtehetségesebb művészeink képeinek világához, melynek révén mindenki számára megnyílhat a kortárs festészet magával ragadó élményvilága.

A kiállítás 22 művésze közül tizenegyet Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára választott ki. A kiállítók másik felére a szervezők országos pályázatot írtak ki, amelyre bárki pályázhatott egy alkotással és egy műleírással. A beérkezett 201 mű közül a legjobb tizenegyet – a pártatlanság biztosítása érdekében – nemzetközi szakmai zsűri választotta ki. A zsűri tagjai a következők voltak: Hanna Wobreska, a varsói Zacheta Nemzeti Galéria vezetője, Andreas Hoffer, az Essl Múzeum kurátora, Molnár Annamária, a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének elnöke és Pataki Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének főmunkatársa.

A festmények megtekintése után a látogatók szavazhatnak arról, mely alkotás nyerte el a tetszésüket leginkább. A kiállítás zárásáig legtöbb szavazatot kapó mű kapja a másfél millió forintos díjat.

Kiállító művészek: Braun András, Czene Márta, Gál András, Győrffy László, Hajdú Kinga, iski Kocsis Tibor, Jakatics-Szabó Veronika, Kis Róka Csaba, Kósa János, Szabó Ábel, Szűcs Attila, Dobó Bianka, Cseke Szilárd, Király Gábor, Szakszon Imre, Deli Eszter, Hámori Anett, Kántor Ágnes, Szunyoghy Viktória, Verebics Ágnes, Barakonyi Zsombor, Kopasz Tamás.
A tárlat kurátora: Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára.

A kiállítás megtekinthető: 2012. augusztus 15. - 2012. november 30.
Helyszín: Kaposvár, Rippl-Rónai Terem (7400 Kaposvár, Kossuth tér 5.)
Belépők: Felnőtt: 1000 Ft, Felnőtt Kaposvárkártyával: 900 Ft, Diák/Nyugdíjas: 600 Ft

Forrás és részletek: www.artportal.hu, www.kaposfest.hu