Főkép Izgatott sustorgás kezdődött a könyvrajongók körében, amikor felütötte fejét a hír, hogy Kendare Blake regénye megjelenik magyarul, a kiadó neve viszont sokáig titokban maradt. Mindenki meglepetésére a főleg szépirodalmat és krimiket megjelentető Geopen vette meg az Anna Dressed in Blood jogait, természetesen az érdekes borítóval együtt. Egy ideje megcsömörlöttem a young adult könyvektől, ezért tudatosan kerültem ezt a műfajt, de a Vérbe öltözött Anna fülszövege olyan érdekesen hangzott, hogy az olvasási szándékig felbirizgálta az érdeklődésem.
 
A szellemek, kísértetek esetleges létezése mindig érdekelte az embereket, egyesek határozottan tagadják az efféle entitásokat, mások személyes élményre hivatkozva hisznek bennük. Rengeteg regény foglalkozik velük valamilyen szinten – a Ghost story-tól A Highgate temető ikrei-ig mindenféle műfajra jellemző –, ifjúsági berkekben hirtelen csak Tonya Hurley aranyos-vicces Szellemlánya és Peter S. Beagle misztikus hangulatú Tamsin története című műve jut eszembe. Nos, a Vérbe öltözött Anna egyikre sem hasonlít.
 
Anna Korlova – illetve az, amivé halála után alakult – az Ontario állambeli Thunder Bay-ben folytatja tevékenységét, nevezetesen azt, hogy bárkit, aki belép a házába, darabokra tép. A szóbeszéd szerint tizenhat évesen fültől fülig elvágták a torkát, vére teljesen átáztatta hófehér báli ruháját, amióta pedig kísértetként visszatért, áldozatainak vérétől vöröslik, innen ered a neve: Vérbe öltözött Anna.
 
A gyilkos szellem létezéséről vérrel írt levél útján értesítik Theseus Cassio-t, a fiatal kísértetvadászt, akinek érdeklődését – habár kezdetben üres fecsegésnek tartja Anna történetét – felkelti az eset, ezért édesanyjával, a padlizsánlila hajú „online boszi”-val és annak fekete macskájával, Tybalttal nekivág az útnak, hogy felgöngyölítse az ügyet. Casnek hamar érkezése nyílik meggyőződni a sztori igazságáról, ám arra nem számított, hogy Anna szinte megbabonázza, ő pedig nem csupán öldöklő szellemként fog rátekinteni…
 
Vegyes érzéseim vannak a regénnyel kapcsolatban – egyrészt nagyszerűen teljesítette a fő elvárásomat, nevezetesen azt, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtott; a történet nem olyan összetákolt, bugyuta tűzrevaló, mint jónéhány YA, van értelmes cselekménye és a szereplői sem papírmasé figurák. Vegyük Cast: végre nem egy „megalszik a tej a szájában”-típusú, átlagosnak felcímkézett lány a főszereplő, hanem egy koravén, szimpatikus fiú, aki viselkedésében és gondolataiban is felnőttként viselkedik. Cas apjától örökölte képességét és a rejtélyes kést, az athamét is, amellyel a célpontjait küldi a… nos, ahová a szellemek kerülnek a „haláluk” után, maradjunk a másvilágnál.
 
A srác édesapját valami természetfeletti lény ölte meg, ami hatalmas darabokat harapott ki a testéből – Cast kiskorától az motiválja, hogy ha majd készen áll, levadássza apja gyilkosát. A tragédia egész életét meghatározza, ezért folytatja azt a munkát, amit előtte apja végzett, amely vándoréletmóddal és örök magánnyal jár, nincsenek korabeli barátai, barátnőről nem is beszélve. Cas nagyon felelősségteljes, családfőként viselkedik, édesanyja munkáját is segíti, kételyeit, hajmeresztő kalandjai veszélyes részleteit pedig nem osztja meg vele, hogy az ne idegeskedjen. Ám, amikor Annával találkozik, a megfontolt Cas kezéből egyre jobban kicsúszik az irányítás.
 
És ez hozza magával azt a fordulatot, ami miatt egy kicsit dühös vagyok, gondolom, nem nehéz kitalálni, miről van szó. Miért, miért nem maradhatott meg ez gonosz kísértetlevadászós sztorinak, miért kellett elvinni ebbe az irányba? Teljesen irreális a szerelmi szál, olyan, mintha utólag szuszakolták volna bele a kész elképzelésbe, és ekkor az írónő kénytelen volt másfelé kanyarítani a történetet.
 
Emellett azt is fájlalom egy kicsit, hogy Kendare Blake nem felnőtteknek szóló regényként írta meg a könyvet, semmi olyan momentum nem volt benne, amely tinédzser korú szereplőket kívánt volna meg. De, ahogy korábban említettem, Anna teljesítette a vele szemben támasztott elvárásomat – könnyed történet, amely tökéletes pihentető olvasmány. A folytatás,  A rémálmok lánya a kiadó közleménye szerint ősszel fog megjelenni.