Főkép

Az újra megjelentetéseknek két haszna lehet: az egyik, hogy olyanokkal is megismertetik a klasszikus albumokat, akik annak idején vagy nem figyeltek fel rájuk, vagy egyszerűen túl fiatalok voltak ahhoz, hogy megismerjék őket. A másik, hogy találhatók rajtuk a gyűjtők számára érdekes különlegességek, amelyek miatt a banda fanatikusai újra megveszik az általában minőségében is feljavított lemezt. Az első feladványnak az Inside Out újrakiadása maradéktalanul eleget tesz: csaknem egy emberöltő telt el az album megjelenése óta, és a korong valóban megérdemli, hogy többekhez eljusson. A második küldetés sikerében már nem vagyok biztos.
 
A Fates Warning 1994-ben karrierje csúcsán volt. Ez az ő esetükben nem jelenti azt, hogy a belső körökön kívül sokan ismerték őket, de az 1991-es Parallels a prog táborban kimondottan népszerű volt, így a folytatással kapcsolatban is magasak voltak az elvárások. Aztán az Inside Out mégis majdhogynem bukás lett. Véleményem szerint méltánytalanul.
 
Mit is hallhatunk ezen a lemezen? Leginkább számos fülbemászó, jó értelemben vett slágeres nótát. A „Pale Fire”, a „Shelter Me” vagy a „Down to the Wire” dallamait, ha akarjuk, se tudjuk kiverni a fejünkből, de akadnak itt lassabb, elmélázós dalok is, mint az „Island in the Stream” vagy az „Afterglow”.
Ugyan nekem a „Down to the Wire” a legnagyobb kedvencem, de a legütősebb progresszív darab vitán felül a hat és fél perces „Monument”, amelyben tényleg a legjobb oldalát mutatja az együttes, kicsit már az 1996-os mestermű, az A Pleasant Shade of Gray felé hajló stílusban.
 

 
Vannak csúnyán öregedő lemezek: az Inside Out nem ilyen. A dalok ma éppen úgy hatnak, mint 18 évvel ezelőtt. Nem valószínű, hogy így utólag meghozná a Fates Warningnak a szélesebb ismertséget, de jó, hogy ismét a boltokba kerül.
 
Nézzük a kiadás extráit. Elsőként kapunk egy rövid koncertfelvételt, három nótával erről a lemezről, kettővel a Parallelsről. Ezzel csak az a baj, hogy – amint erről a Still Life album is tanúskodik – a Fates Warning élőben nem sokat variál a dalain. Körülbelül ugyanazt kapjuk, amit a sornagylemezen, ami jó, de nem biztos, hogy sokat hozzátesz az élményhez. A demók érdekesek, de valamennyinél érződik, hogy a végleges változat sokkal jobb az eredetinél. Különösen igaz ez az „Outside Looking In”-re és a „Shelter Me”-re. A „Circles”-t ugyan kiadatlannak jelöli a booklet, valójában már megjelent az 1995-ös Chasing Time válogatásalbumon.
 
Mindenképpen ajánlom a lemezt azoknak, akik annak idején nem hallották: a progresszív metal fontos alkotásáról van szó. Akiknek viszont már megvan az eredeti, azoknak nem kötelező a vétel, csak ha a gyűjtemény teljességére törekszenek.
 
Az együttes tagjai (1994):
Ray Alder - ének
Jim Matheos - gitár
Frank Aresti - gitár
Joe DiBiase - basszusgitár
Mark Zonder - dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD1
1. Inside Out (újrakeverve)
2. Outside Looking In
3. Pale Fire
4. The Strand
5. Shelter Me
6. Island in the Stream
7. Down to the Wire
8. Face the Fear
9. Inward Bound
10. Monument
11. Afterglow

CD2
Live in Düsseldorf, 1995. február 11.
1. Outside Looking In
2. Down to the Wire
3. The Eleventh Hour
4. Point Of View
5. Face The Fear

Demó/kiadatlan
6. Outside Looking In (demo)
7. Pale Fire (demo)
8. Shelter Me (demo)
9. Island In the Stream (demo)
10. Face The Fear (demo)
11. Monument (nyers mix)
12. Circles (kiadatlan)
 
Diszkográfia:
Night on Bröcken (1984, újrakiadás 2002)
The Spectre Within (1985, újrakiadás 2002)
Awaken the Guardian (1986, újrakiadás 2005)
No Exit (1988, újrakiadás 2007)
Perfect Symmetry (1989, újrakiadás 2008)
Parallels (1991, újrakiadás 2010)
Inside Out (1994, újrakiadás 2012)
Pale Fire (1994) EP
Chasing Time (2005) válogatás
A Pleasant Shade of Gray (1997)
A Pleasant Shade of Gray: Part II (1997) EP
Still Life (1998) koncert
Disconnected (2000)
FWX (2004)
Live in Athens (2005) koncert