Főkép Szerelem és barátság. Az egyre inkább kultuszkönyvnek számító Szent Johanna gimi 6. kötetében e két érzelem kap hangsúlyos szerepet az ismét magával ragadó, izgalmas történések sorában. A szerelem meghatározó ebben a részben (is), mert hát igen-igen, eljutottunk a várva várt fordulatig, az 5. rész végétől Reni és Cortez egy pár. Így a Zsolti-Kinga, Ricsi-Virág kettősökkel mindjárt három sokak által irigyelt, menő páros gazdagítja a 11/B-t. Hat jó barát, mégis három igen különböző szerelmes pár. Míg Virág és Ricsi rengeteg időt töltenek együtt az iskolán kívül teljes harmóniában, minden gondolatukat megosztva egymással, addig Zsoltinál és Kingánál, a balhés párnál sokszor puskaporos a hangulat, egymást érik a kívülről komikusnak ható viták, összecsapások.
 
És vajon milyen pár Reni és Cortez? Valahol a két páros közötti arany középutat képviselik. Nem csetelnek éjt s nappallá téve, nem is töltik minden szabad percüket együtt, nem feltétlenül egyezik a zenei, sem a filmízlésük, a dolog mégis működik. Hogy miért? Talán, mert rendkívül sok humort visznek a kapcsolatukba, talán mert tiszteletben tartják egymás magánszféráját, talán, mert így is fantasztikusan jó délutánokat töltenek együtt, talán mert imádják egymást? Nem kívánok itt további kulisszatitkokat kikotyogni, elég az hozzá, hogy Reni nagyon sokat tanul élete első kapcsolatában, kapcsolatából, és bár a félelem időnként megbénítja, és már-már rossz döntések meghozatalára kényszeríti, némi külső segítséggel, és persze Cortez „támogatásával” igyekszik leküzdeni szorongását.
 
Ami a barátságot illeti, mostanra a 11/B közössége valódi kis baráti társasággá avanzsál, akik nemcsak az iskola falain belül ismertek hangzatos botrányaikról, hanem szabadidejükben is sokat lógnak együtt.  A péntek esték Zsoltinál úgymond fixek, a közös ökörködések, zenekari tagok verbuválása, pizzázás, szülinapok szervezése bevett hétvégi programok. Sőt még egy kis bulizásra is elindul együtt a csapat, bár a füstös, alkoholt áruló, tömött szórakozóhely egyiküknek sem jön be. (Itt nekem kicsit fura volt, hogy a 11/B-ből senki sem szereti a szórakozóhelyeket, és elutasítja az alkoholt. Ez valahogy nem tűnik tipikus mai gimis hozzáállásnak a témához. Talán picit hitelesebb lett volna ez a rész, ha mondjuk, amellett érvel valaki az osztályból, hogy egy pohár bor, és egy kis táncolás egy buli helyen még nem a világ vége, csak oda kell figyelni a mértéktartásra.)
 
Köszönhetően e fent említett két központi érzelemnek, a barátságnak és a szerelemnek, Reninek ebben a kötetben kerek-egésszé alakul az élete. A tanulást, olvasást továbbra is komolyan veszi, mindamellett egy igazán felszabadult fiatal mindennapjait éli. Tökéletesen otthon érzi magát a Szent Johanna gimiben, egy olyan közösség tagjává válik, ahol mindenkire számíthat, amikor bajba kerül, ugyanúgy, mint amikor egy jókedvű délutánra vágyik.
 
E rész sorait olvasva fájó várakozással tekintünk a 7. kötet elé, hiszen mostanra nemcsak Reni, de az olvasók is teljességgel megtalálták a helyüket a képzeletbeli gimnázium falai között, és nehéz belegondolni, hogy e magával ragadó érzésnek hamarosan vége szakad. Erre természetesen Laura is gondolt, és számos nagyon frappáns megoldással állt elő. A Szent Johanna gimi sorozat ugyanis tovább éli a köteteken túl mutató önálló életét. A Szent Johanna facebook oldal, ahol egymást követik az izgalmas kvízek, versenyek már túl van a 23700 like-on. A Pecsában május 5-én megtartásra került egész napos író-olvasó találkozón több mint 450 fiatal vett részt olyan programokon, mint a hasonmásverseny, koncert a kötetek legismertebb dalaiból, tombola. Ezen az eseményen került bejelentésre a hír, miszerint a 8. kötet után, várhatóan 2013 tavasszal megjelenik majd egy SZJG kalauz. A rajzokkal is illusztrált kötet, amolyan werk-könyvként funkcionál, tartalmaz majd háttér információkat a karakterekkel, mellékszereplőkkel, tanárokkal kapcsolatban, elolvashatjuk a szerkesztés során kimaradt részleteket, megismerkedhetünk az elvetett borítótervekkel és még sok egyéb extra meglepetésben lehet részünk.
 
Mindent összevetve nem véletlen, hogy az olvasók minden egyes új kötet megjelenésekor, és dedikálásakor több órás kitartó várakozás után juthatnak hozzá a legfrissebb részhez. Az izgalmas cselekmény, humoros pergő stílus, a szuper, mindemellett nagyon olvasó közeli marketing tevékenység mind hozzájárul ahhoz, hogy A Szent Johanna gimi egy méltán elismert, sikeres (nemcsak tizenéveseknek szóló) tini sorozatként legyen jelen a könyvpiacon.