FőképErzsébet 1863-ban férje és anyósa akarata ellenére kezdett el magyarul tanulni. A magyar hamarosan titkos nyelvvé vált közte és felolvasónője, Ferenczy Ida között.

„Idának főleg a fésüléskor és hajmosáskor kellett jelen lennie - hogy az idő hasznosan teljék a magyar nyelvű társalgással, amit az ott lévő komornák és fodrásznők nem értettek.” - írja Brigitte Hamann történész. Titok az is, hogy hogyan kerülhetett fel a kisnemesi származású Ferenczy Ida  neve a császárnénak ajánlott arisztokrata társalkodónők listájára, de tény, hogy hamarosan Erzsébet egyik leghűségesebb barátnője, bizalmas ügyeinek kezelője lett. Erzsébetet magyarországi reprezentációi alkalmával számos magyar udvarhölgy és palotahölgy vette körül. Az udvarhölgyek egy része világjáró utazásain is elkísérte, együtt élték át vele a kimerítő hajóutakat, gyalogoltak vele hosszú órákon át.

Kik voltak ezek a hölgyek és mi mindent tudhattak Erzsébetről? Hogyan éltek, s miről mondtak le azért, hogy a királynét szolgálhassák?

Gödöllőn a Hölgyek Évében a királyi kastély következő, június elején nyíló időszaki kiállítása ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Erzsébet királyné és magyar udvarhölgyei
Időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban
2012. június 8 – szeptember 30.


Forrás és további infromáció: Gödöllői Királyi Kastély