Főkép

Mondhat bárki bármit, hazánkban egyértelműen nagyobb a képregények elfogadottsága, mint 10 évvel ezelőtt (amit az alkotók és a zsűri egy része is megerősített a velük készült videóinterjúkban). Ez már abból is látszott, hogy mennyien álltak sorba délelőtt 10 órakor: én konkrétan fél órát meneteltem szépen lassan előre, miközben próbáltam megküzdeni a fejemet hátulról sütő, egyre erősödő nappal és egy sávban a galambok vécéjén való sértetlen átjutással is. A helyzet pedig az volt, hogy elég sokáig állandó maradt a sor hossza, vagyis szép számmal akadtak érdeklődők ezen a napon a Millenáris Teátrumában.

Kezdjük az egész nap megtekinthető, kipróbálható és végrehajtható programokkal: a galérián konzolokkal játszhattak az érdeklődők, legyen szó akár a klasszikus irányításúakról, akár a kinetikusokról. Az emeleti tér nagy részét azonban a Nordicomics és a Comics & Comments kiállítások foglalták el, ahol többek között láthattunk pár oldalt Hulk és Pókember életéből Budapesten – a Duna fölött, háttérben a Parlamenttel, a metrón utazva és így tovább.

A nagyteremben egész nap képregénystandoknál várták az érdeklődőket a magyar alkotók, kiadók és néhány üzlet képviselője is, akiknél nemcsak új, de régi vagy éppen külföldi különlegességeket és akár ruhákat is lehetett vásárolni. Itt aztán mindenki beszélgethetett kedvenc magyar képregényének készítőjével, megálmodójával, amit láthatóan szívesen is vettek a kreátorok.

Aztán persze jelen volt a már megszokott vendégnek számító 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége is, akik megnyitóként bevonultak a színpadra, majd egész nap a rajongók között mászkálva lehetett velük beszélgetni, fényképezkedni – ezen a napon nem volt lehetetlen egy közös képet készíteni Darth Vaderrel, egy igazi jedivel, vagy épp Boba Fett-tel.

A színpadon eközben zajlottak a programok. A felhozatal elég vegyes, de mindenképpen minőségi volt: nemcsak külföldi (lengyel, szlovák és osztrák) képregényesek meséltek nekünk egy-egy alkotásuk elkészítéséről és a kapcsolat kialakulásáról a magyar képregényesekkel, hanem szó volt a Korcsmáros-Rejtő képregények újbóli kiadása során végzett munkálatokról is – a színezésről, a panelek felújításáról, az alig használható kockák kijavításáról és az ezzel kapcsolatos mindenféléről meséltek a restaurátorok.

Harza Tamás, a Kingpin kiadó tulajdonosa az 50 éves Pókemberről tartott előadást. Szakmailag ez mindenképpen jó ötlet volt, hisz ki más tarthatná, ha nem az az ember, akinek jóvoltából a Marvel leghíresebb karaktereinek kalandjai magyarul is olvashatók – arról nem is beszélve, hogy olyan érdekességeket is megtudhattunk, amelyek egy egyszerű rajongó eszébe sem jutnának.

A szakmailag egyik legjobban várt esemény, a 7. Alfabéta-díjak nyerteseinek kihirdetése és díjátadása nem sokkal délután 1 óra előtt történt. Az alkotókon és a zsűrin kívül rengeteg néző is figyelemmel kísérte a díjátadót, mindenki izgult, hogy kik és miért is nyertek, mert a zsűri egy-egy tagja mindig meg is indokolta a döntést. Persze a díjazottakat is faggatták egy kicsit az alkotásról és az érzéseikről a díj kapcsán. Ezek után pedig átadták a Korcsmáros Pál-díjat is, amelynek nyertese már egy ideje köztudott volt, ám most egy ilyen rangos eseményen tüntették ki nyilvánosan is Felvidéki Miklóst.

Egyszóval izgalmas, érdekes programokkal teli napot élhettünk végig a Millenárison, ahol bárki beszélgethetett a magyar képregényesek színe-javával és beszerezhetett akár néhány képregényes pólót is, miközben minőségi és változatos műsorok szórakoztatták az érdeklődőket.

Végezetül pedig jöjjön néhány videó, amit a rendezvényen készítettünk.

Az Alfabéta-díj átadói kategóriánként:







És persze a Korcsmáros-díj átadója sem hiányozhat:



Természetesen megkérdeztük a zsűrit:



De emellett a jelölteken kívül más képregények alkotóit is meginterjúvoltuk:



A Korcsmáros-Rejtő képregények újrakiadása miatt rengeteg munkája akad a restaurátoroknak, melyet egy külön előadásban ismertettek. Ebből egy szösszenetet mi is felvettünk:



Egy úriember pedig igazán érdekesen járult hozzá a képregényfesztiválhoz, tortákat sütött, természetesen az alkalomhoz illő formában:



Mi magunk pedig egy kis videóösszeállítást is készítettünk a rendezvényről:



A hely hiánya miatt rengeteg videó nem került fel ide, de az ekultura csatornájára kattintva az összes megtekinthető.

Jó szórakozást kívánok hozzá!