FőképMeztelenül küzdő, állatias harcosok. Becsülettel, vadsággal és egyfajta barbarizmussal teli kultúrájuk az egyéni sikerekre épít. Ők a legnagyobb dicsőséget életük árán is megszerző harcosok, kik egykor Európa nagy részét, sőt, még Kis-Ázsiát is benépesítették. Gyakran olvashatunk róluk ókori görög és római forrásokban, általában barbárokként emlegetve őket. De mi van e mögött? Miért harcoltak így? Milyen társadalmi berendezkedés húzódott meg azok mögött a féktelen, dühből harcoló „vadak” mögött, akik képesek voltak évszázadokon keresztül dacolni Rómával? Milyen ékszereket hordtak, milyen taktikával harcoltak? Mi jelentette számukra a vagyont? Hogyan gondolkodtak? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ha elolvassuk a Delta Vision által kiadott Harcosok sorozat legújabb részét, a Kelta harcosokat.

Olvasás közben sok összefüggés tárul a szemünk elé, amiket talán eddig is tudtunk, bár a „hobbitörténészek” valószínűleg nem tudták, hogy mi a közös a kis-ázsiai galateákban, a gallokban és a keltibérekben. De talán azt sem, hogy mi volt ennek a vad harci stílusnak, ennek a látszólag rendezetlen, „izomból lenyomjuk őket” stratégiának az oka a kelta társadalomban. És ebben a füzetben mindezt nagyon jól feltárja előttünk az író, Stephen Allen.

Persze ez a füzet nem jó arra, hogy egy konferencián előadást tartsunk belőle, de a fő célját kitűnően teljesíti: általános képet fest és feltárja a főbb összefüggéseket, miközben olyan bőséges bibliográfiával és irányadással szolgál, hogy akit érdekel a téma, alaposan bele tudja magát ásni, és nem kell különösebben törnie a fejét, hogy hol is kellene kezdenie. A kötet – mivel a keltáktól nem igazán maradtak fenn írásos emlékek – rengetegszer idéz korabeli görög és római szerzőktől, többek között Caesartól is, aki első kézből szerzett ismereteket erről a népcsoportról.

Hihetetlen érzés átélni a csata előtti hangzavart, azt a féktelen vadságot, amivel a kelták magukat hergelték a harcra. Nem csoda, hogy a fegyelmezett légiók sokszor megrettentek ezektől a félelmetes harcosoktól. De az is kiderül, hogy a történelem folyamán miért bukkantak fel oly sok helyen zsoldosokként, vagy épp miért buktak el Rómával szemben. A színes tablók pedig ezúttal talán még inkább átadják azt a bátorságot és elszántságot, ami ezeket a vad és büszke harcosokat jellemezte. És persze a mindennapi élet más területeit is alaposan megszemlélhetjük.

A Kelta harcosok a Harcosok sorozat eddigi legsikerültebb kötete, átitatva bátorsággal, büszkeséggel, vadsággal és rengeteg információval. Aki az eddigieket is megvette, ezúttal sem fog csalódni, aki meg még nem, annak ez a kötet tökéletes arra, hogy megszeresse a sorozatot!