Főkép

Megmondom őszintén, kételyekkel vettem a kezembe ezt a könyvet. Ugyanakkor kíváncsivá is tett.

A kutyák lelki élete. Hmmm. Nézzünk csak bele!

Elizabeth Marshall Thomas hisz abban, hogy a kutyák éreznek, és vannak gondolataik. Azért írta ezt a könyvet, hogy be is bizonyítsa. Kutatásait megfigyelésekre alapozta. A kötet egy tizenegy fős falka életét írja le. Ezzel a falkával él együtt Elizabeth és családja, mely falka tagjai közül jó páran az írónő ágyában születtek. De ezek a kutyák nincsenek betanítva, saját ösztöneik szerint cselekednek, és az idősebb társaiktól tanulnak. Az írónő ugyanis arra volt kíváncsi, hogy emberi beavatkozás nélkül hogyan viselkednek a kutyák. A falka tagjai szigorú hierarchiát alkotnak, melyben minden tagnak megvannak a maga jogai és kötelességei.
 
A megfigyelés ötlete úgy indult, hogy Elizabeth-nek barátai kutyájára kellett vigyáznia, egy két éves husky-ra, Mishára. A fiatal kan minden nap több száz négyzetmérföldnyi területet bejárt a városban. De mindig épségben hazatalált - akár éjjel, akár nappal - és mindig jó kedve volt a kalandozások után. Ezek tudatában a szerző belevetette magát a kutyákról szóló értekezésekbe, mindent elolvasott a témában, de semmit sem talált erről a képességről. Hogyan lehet, hogy a város bármely pontjáról hazatalált Misha és nem szakadt be alatta a folyó jege, vagy került összetűzésbe más állatokkal? Mi alapján tájékozódott?
 
Erre a kérdésre keresve a választ, eredt az eb nyomába az írónő. Mindenhová követte az állatot, általában biciklivel, de még így is le-lemaradva. Ez két évig ment így. Időközben Misha párt talált Maria személyében, akit sokszor magával vitt. De a szuka már nem volt ilyen ügyes a tájékozódást illetően. Inkább Mishára bízta magát, vagy nem is figyelt rá, merre kéne menni. Sok kalandon és veszélyen keresztül követhetjük útjaikat a könyv lapjain, majd megismerhetjük a falka más tagjait és együttélési szokásaikat is. És érdekesebbnél érdekesebb kérdésekre kaphatunk választ, mint például: honnan tudja a falka, hogy az a társuk, amelyik az állatorvoshoz ment, nem jön vissza többé? Vagy honnan tudja a kan, hogy társa kölykezett, mikor nem látja őket? Egyáltalán mire vágynak a kutyák?
 
Ajánlom kutyatartók figyelmébe, akár hasonló megfigyelések ötleteihez, vagy csak a kutyák könnyebb megértéséhez. De azoknak is, akiknek még nincs kedvencük. Mindenkinek érdekes olvasmány lehet.