Főkép

Szabó T. Anna író, költő, műfordító. Mindemellett két kisfiú édesanyja. Eddig hat könyv szerzője. Lássuk a legújabbat!
 
Tatoktatok. Mi lehet ez? Ha jók voltatok, elmondhatom…
 
Egy négyzet alakú citromsárga könyv, elején két kicsi indiánnal, Szabó T. Anna mesés verseivel teleírva. No persze ezek nem ám akármilyenek. Találunk köztük sámándalt, pisszegőt, pörölőt, öltözőverset, vitézdalt. A repertoár széles, mégis rendezett, a költő ugyanis nyolc fő téma köré csoportosítja a költeményeket. És hogy senki se unatkozzon, témájukat tekintve találunk ovisoknak és kisiskolásoknak szóló dalokat is. De szerintem a nagyobbak, sőt a szülők és pedagógusok is jól fogják érezni magukat, és szívesen kántálják a csemetéikkel együtt. A kisebb korosztályt nevelőknek segítségül és ösztönzésül találunk fogmosó-, kézmosó-, és öltözőverset. A nagyobbak pedig betekintést nyerhetnek a boszorkányok, a szerencsejáték vagy a vérnyulak világába.
 
De vannak itt különböző ünnepek, szokások - pl. kiszehajtás, Lucázás - és az évszakok köré sorolható mondogatók is. Egy közös azonban mindnyájukban van: segítik a gyermekek szókincsének bővítését, érzelmi- és értelmi fejlődését, esztétikai nevelését. Mindemellett viccesek, humorosak, szórakoztatóak, rímelősek és ritmikusak. És megunhatatlanok!
 
A könyv vidámságát garantálják Kárpáti Tibor illusztrációi is. A gyermekrajzokra emlékeztető színes, bohókás képek életre keltik a szöveget. Az élénk színek pedig egy új világba hívnak, szárnyakat adnak a gyermeki képzelőerőnek és vidám hangulatot teremtenek. Azt hiszem, Szabó T. Anna versei belopják magukat mindenki szívébe, még azokéba is, akik eddig nem ismerték őt. Remélem Ti is éppoly jól szórakoztok majd, mint én!