Főkép

Valamikor régen, még a nyolcvanas évek végén, az akkor javában virágzó helyi lengyel piacon megvettem életem első Overkill műsoros kazettáját. Mint utólag kiderült, kalózfelvétel volt (mi más), ez azonban a szememben nem sokat vont le a hanghordozó értékéből. Olyan zene, mit zene, muzsika, már-már tökéletes alkotás rejtezett a The Years of Decay borítója alatt, amit a mai napig rendszeresen előveszek, ha valami pluszra vágyom. A másik ilyen biztos választás ebből az időszakból a Slayer legslágeresebb albuma, a Seasons in the Abyss. De most nem az én kedvenc thrash lemezeimről van szó, hanem arról, hogy az Overkill még mindig létezik és alkot. A zeneipar egyik nagy igazságtalanságának tartom egyébként, hogy nem őket jegyzik a Nagy Négyes egyik tagjaként, amikor egy kis szerencsével ezt simán elérhették volna. Sajnálatos módon annyi tagcsere, kiadói tévelygés, és más efféle sújtotta őket, hogy abba más együttes biztosan belerokkant volna.
 
Nagyjából egy hónappal ezelőtt vált elérhetővé az új lemezről az első video (Electric Rattlesnake), és akinek egy csepp kétsége volt az aktuális zenei iránnyal kapcsolatban, az megnyugodva hátradőlhetett, semmi sem változott.
 

Bobby ’Blitz’ Ellsworth a tőle megszokott módon énekel, a többiek pedig változatlan sebességgel nyomják a rájuk jellemző thrasht. Gyors, erőtől duzzadó, ezt a számot biztosan játsszák majd a koncerteken.
 
Aztán pár nappal ezelőtt végre hozzájutottam a teljes lemezhez, meghallgattam – és azt kell mondjam, ezúttal nem sikerült lefaragniuk hátrányukból az élen haladó négyeshez képest. Pedig az első három szerzemény úgy száguld előre, hogy szinte lobog tőle az ember haja. Szélsebes tempó, vokál, szólók, riffek – szóval minden kipipálva, amit egy Overkill lemeztől elvárnak a rajongók. Semmi újítás, semmi fejlődés – azt játsszák, amihez a legjobban értenek, s amit nagyon jól tudnak. Egyszerre régi és új thrasht, mint amilyen például a „Wish You Were Dead”:
 

Persze folyamatosan nem lehet ilyen gyorsan zenélni, mert a befogadóban minden összemosódik, kell egy kis szusszanás. Ezt biztosítja a „Black Daze” nyugisabb tempója, de ez követően ismét felgyorsítanak. A korábbiakhoz képest kevesebb azonnal ható nóta szerepel az albumon, viszont a „Drop The Hammer” egyértelműen ezek közé tartozik. Ebben megidéződik a korai Overkillre jellemző tempóváltogatás, miközben D. D. Verni basszerként ismét megvillantja tudását, amit persze jól kiegészít a két gitáros (úgy tűnik, ismét egy remek felállást verbuváltak össze) – igazi bólogatásra ingerlő, kellőképpen összetett darab (akárcsak az első videoklipes nóta). Kedvenceim közé tartozik még a záró tétel (Good Night), mert egyszerűen úgy jó és emlékezetes, ahogy van.
 
Ha egy kicsit is több üzleti érzék lenne a kiadóban, akkor a jellegzetesen Overkilles (más nem használja ezt a rendszeresen visszatérő koponyamotívumot) borítóra rátették volna a 100 százalék thrash feliratot. Mert bizony a 2012-es The Electric Age album színtiszta thrash, nincs benne semmi más. A mostani felállás képes energiát, dühöt, szenvedélyt pumpálni a dalokba, érzem bennük az éhséget, a bizonyítási vágyat, ami azért – valljuk be őszintén – nem minden, velük egyidőben startolt zenekarra érvényes. A srácok (illetve meglett férfiak) ezúttal is minőségi albumot tettek le az asztalra, csak ez elsőre nem feltétlenül derül ki, mindenképpen többszöri hallgatást igényel.
 
Az együttes tagjai:
Bobby ’Blitz’ Ellsworth – ének
Dave Linsk – gitár és vokál
Derek ’The Skull’ Tailer – gitár és vokál
D. D. Verni – basszusgitár és vokál
Ron Lipinski – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Come And Get It
2. Electric Rattlesnake
3. Wish You Were Dead
4. Black Daze
5. Save Yourself
6. Drop The Hammer
7. 21st Century Man 
8. Old Wounds, New Scars 
9. All Over But The Shouting 
10. Good Night
 
Diszkográfia:
Feel the Fire (1985)
Taking Over (1987)
Under the Influence (1988)
The Years of Decay (1989)
Hello From the Gutter (1990) koncert
Horrorscope (1991)
I Hear Black (1993)
W.F.O. (1994)
Wrecking Your Neck (1995) koncert
The Killing Kind (1996)
From the Underground and Below (1997)
Coverkill (1999) feldolgozásalbum
Necroshine (1999)
Bloodletting (2000)
Wrecking Everything (2002) koncert
Overkill: Wrecking Everything – Live (2002) koncert DVD
Extended Versions (2002) koncert
Killbox 13 (2003)
ReliXIV (2005)
Immortalis (2007)
Live at Wacken Open Air 2007 (2008) koncert DVD
Ironbound (2010)
The Electric Age (2012)

Overkill: White Devil Armory (2014)