Főkép

Mint már annyiszor, ez a történet is egy aprócska ötlettel kezdődött. Jelen esetben Wendy Northcutt a Stanford Egyetem neurológiai laborjában dolgozott. Szabadidejében olyan történeteket küldözgetett e-mailen barátainak, melyek később kiérdemelték a Darwin-díjat. A következő lépés a saját honlap beindítása volt (1994), ahol a múló időnek és az emberek hülyeségének köszönhetően folyamatosan nőtt a hihetetlen esetek száma. A népszerűség nem csupán a látogatók számának folyamatos növekedésében jelentkezett, hanem a saját szerver beállításában is. Időközben természetesen maga a honlap is átélt némi fejlődést. Az újonnan beérkező hír előbb széleskörű vitán kerül kitárgyalásra, ahol nem ritkán szakértők cáfolják, vagy erősítik meg annak valóságtartalmát. Ha ezen túljutott és megfelel a kiírási feltételeknek, akkor az érintettek kiérdemlik a Darwin-díjat (ezek szerint csak az elképesztő ostobaságnak köszönhető halálozás, vagy a genetikai állomány továbbadásának lehetetlenné válása számít belépőnek).

Mindezek mögött ott áll Wendy, aki nem csupán összegyűjti a jelöléseket, hanem az általuk kiváltott vitákat is igyekszik összefogni. Ezekről a vitákról egyébként az előző kötetben is olvashattunk már – ha jól emlékszem holmi börtönbe zárt ember és a babfogyasztás kapcsán. A honlap népszerűsége töretlen, és ismerve embertársainkat nem kell nagy jóstehetség, a jövőbeni népszerűség előrejelzéséhez. Biztos vagyok benne, hogy a www.darwinawards.com még jó darabig velünk marad.

Persze a közölt történetek egy része vélhetően modern legenda, amelynek valóságalapja nincs, csupán a képzelet szüleményei (ezek persze nem is kaptak Darwin-díjat), de úgy tűnik fajunk továbbra is képes a lehető legvadabb módon veszélyeztetni saját életét, vagy – elnyervén a Darwin-díjat – távozni az árnyékvilágból. A „semmiképpen se tegyük meg” listát ezúttal az alábbi kiegészítésekkel bővíthetjük: öngyújtóval hajat szárítani, zsírleszívás porszívóval, tarajos süllel szexuális kapcsolatot létesíteni, magasfeszültségű vezetéket nedves deszkával emelgetni…