FőképBe kell vallanom: én eddig lazacot három helyen láttam (többnyire filézve…). Az első, ahol megpillantottam, a TV Paprika volt. Gordon Ramsay bazsalikommal, kaporral, citrommal, mustárral fűszerezett lazacot sütött linzertésztában; majd néhány napra rá belefutottam Jamie Oliverbe, aki joghurtos uborkasalátával lazackodott a műsorában. Egy vásárlás alkalmával pedig egy nagyáruház hűtőpultján akadt meg a szemem a halon, ahol a lazacok főleg filé formában pihengettek a jégen. Végül, de nem utolsó sorban, találkoztam velük Jemenben, a mozivásznon.
 
Dr. Alfred Jones magának való, boldogtalan halászat-specialista. Szorgalmasan, precízen, és teljes nyugalomban dolgozik egy szaklapnál, amikor váratlanul idétlen feladattal keresi meg Harriet Chetwode-Talbot: Muhammed, az igen tehetős arab sejk szeretné, ha dr. Jones lazacokat telepítene a kiszáradt Jemen közepére. A halászat-specialista Jones azonban hallani sem akar az ötletről, ám ahogyan az általában lenni szokott, politikai és főnöki nyomásra mégis elvállalja a feladatot, és megkezdődik a lehetetlen küldetés.
 
Természetesen, mint minden rendes romantikus komédiában itt is megjelenik a klisékkel átszőtt romantikus szál. A bájos, kedves mosolyú Harriett Chetwode-Talbot a film első tíz percében szerelembe esik egy szemtelenül jóképű katonával, akit aztán elszólít a kötelesség egy szupertitkos katonai bevetésre, ahol „természetesen” el is tűnik. Ez rögtön remek ürügy arra, hogy Emily Blunt megcsillogtassa a tehetségét: sokkal több van benne, mint néhány kedves mosoly és fejbiccentés…
 
A film egyik legnagyobb erőssége kétségkívül az operatőri munka, és a gyönyörű  vágóképek: a víz felszínén megcsillanó napfény; Anglia és Skócia földrajzi adottságai; a vízben árral szemben úszó lazacok; a vízcseppek makróvilága; Jemen sárga-homokszínű szárazsága. A film másik nagy erőssége a szereposztás: Ewan McGregor pont olyan hiteles halászat-specialista, hogy az első másfél-két perc után bárki el tudja róla képzelni, hogy vasárnaponként pecázni jár. A sejk szerepében feltűnő Amr Waked jól ötvözi a hagyomány és istentisztelő karakterét a fiatal és ambiciózus elemekkel. Kristen Scott Thomas pedig annyira jelen van és él a vásznon, hogy ha színen van, más nem is érvényesül mellette.
 
Nem szeretnék senkit sem félrevezetni: a filmben rengeteg a közhely: a furcsa szerelmi háromszög, Muhammed sejk idillikus elképzelései az életről, a halászatról, és az Istenről. Mégis, a frázisok ellenére van a filmben valami megmagyarázhatatlanul lebilincselő báj és földöntúli nyugalom, ami odaszögezi az embert százhét percre a vászon elé.