FőképAz 1967-ben alakult Tangerine Dream (`mandarin álom`) igazi kultzenekar, amely két generáció zenei ízlését alakította a hetvenes évektől napjainkig. A német formáció nem egyszerűen az elektronikus zene műfaji előfutárának tekinthető, sokkal inkább egy több hullámban, meg-megújuló felállásokkal bonyolított kísérletsorozatnak. Alakulásakor a kortárs zenét egyszerre értelmezte Karlheinz Stockhausen és Jimi Hendrix szemszögéből; később pedig a nagy szintetizátor-mágusok sorában, majd az elmélyült, intelligens elektronikára épülő zenék között is presztízst teremtett a berlini illetőségű zenekar.
A Tangerine Dream sokak szerint egyszemélyes felállás, dacára annak, hogy több tucat hangszeres előadó volt már tagja. A mandarin álmok mégis az alapító és a kezdettől állandó tag Edgar Froese kreativitását dicsérik. A mostani koncert összefoglalja a TG valamennyi eddigi stíluskorszakát: a kezdetek kísérleti minimalizmusától a hetvenes évek erőteljesebb trance-hullámán keresztül a nyolcvanas években született és legnagyobb nemzetközi ismertséget hozó filmzenékig (pl. Egy nő azonosítása – 1982, rendező: M. Antonioni; A gyújtogató – 1984, rendező: Mark M. Lester; Legenda – 1985, rendező: Ridley Scott; Félénk emberek – 1987, rendező: A. Konchalovsky).

Tangerine Dream
2012. április 10. 20:00 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködik:

Edgar Froese – billentyű, gitár, Linda Spa – szaxofon, fuvola, billentyű, Iris Camaa – elektromos dob, ütőhangszerek, Thorsten Quäschning – billentyűs hangszerek, Bernhard Beibl – gitár, Hoshiko Yamane – hegedű
Jegyárak: 3000, 4500, 5900, 7900 Ft

Forrás: MÜPA