Főkép

Legutóbb a Marvel szuperhősei csúnyán összekaptak az új regisztrációs törvény miatt, amely többek közt kötelezte őket személyazonosságuk felfedésére. A két ellenséges táborba tömörült hősök küzdelmének akkor Amerika Kapitány megadása vetett véget, akiről azóta az járja, hogy meghalt. Társai azonban nem adták fel, s miközben az újabb cseles csapdákat állító Vasemberék elől bújkálnak, Japánba is eljutnak, ahol otthagyott társukat próbálják megmenteni az Elektra által vezetett orgyilkos társaságtól. A nindzsákkal való küzdelmük során azonban megdöbbentő felfedezésre jutnak, amely nem csupán egymásba vetett bizalmukat rendíti meg, de egy nagyobb összeesküvést sejtet és talán az elmúlt eseményeket is új megvilágításba helyezi. 

A történet egyik érdekessége, hogy nem időrendben halad, hanem időközönként átvált egy korábbi, vagy épp későbbi eseményre, aminek köszönhetően igazából csak a füzet végére áll össze a történet, míg addig a legváratlanabb pillanatokban csöppenhetünk be teljesen más történések kellős közepébe. A könyv egyébként némi humor mellett rengeteg izgalmat és akciót tartogat, méghozzá a véresebb fajtából, amely leginkább kegyetlen tömegverekedést jelent.

További különlegesség, hogy a Brian Michael Bendis által írt sztorit ezúttal egy Fülöp-szigeteki fiatal, a növekvő népszerűségnek örvendő Leinil Yu illusztrálta. Az ő stílusa, amelyet saját maga dinamikus pszeudo-realizmusnak nevez (és amely elnevezés remekül jellemzi rajzait) némileg eltér a megszokott ábrázolásmódtól. Bár a karakterek testi arányai és izomzata most is kissé eltúlzott, akár a hagyományos szuperhősrajzoknál, ám egyfajta szabad vonalas technikának, valamint az elnagyolt rajzoknak köszönhetően a figurák is új lendületet kaptak, emellett pedig a szinezés is visszafogottabb és a hagyományos kézi szinezést idézi. Őszintén szólva nekem kevésbé tetszik ez a fajta megközelítés, mint az amerikaiakra jellemző sterilebb megjelenítés beleértve a mostanában divatos, számítógéppel megdolgozott, látványosabb és szinte világító képkitöltést is, mégis öröm volt valami újdonságot látni a hasábokon.

Összességében nagyon tetszett ez az akciódús történet a párhuzamosan futó eseményekkel, de van egy olyan érzésem, hogy a most kiderült titoknak köszönhetően egy még ennél is izgalmasabb és érdekesebb történet van kibontakozóban a folytatásra.