Főkép2012. április 19–22. között 19. alkalommal látja vendégül a világ legrangosabb íróit, költőit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, akik közül a díszvendég veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat.
Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael és az Európai Unió országai fogadták el a fesztivál meghívását. A 2012-es könyvfesztivál díszvendégeként „Észak-Európa” országai (Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország) állítanak közös standot.

Tizenkettedik alkalommal rendezzük meg a Fesztivál keretein belül az Európai Unió régi és új tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 19 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselőinek (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A Fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Speciális programunk a Könyvtáros Klub, a közel 3000 könyvtárost megmozgató szakmai fórum.

Forrás és további információ:
www.mkke.hu
www.millenaris.hu