FőképA Desert Slide az egykori Ravi Shankar-tanítvány, a slide-gitár virtuóz Vishwa Mohan Bhatt legújabb projektje, aki Ry Cooderrel együtt nyert Grammy díjat 1994-ben megjelent közös lemezükért. Bhatt, akit csaknem 2 évtizede a legjelentősebb indiai zenészek között tartanak számon, szólistaként és közreműködőként is rendszeresen ad koncerteket világszerte. A 2010-es Womexen – a műfaj elsőszámú seregszemléjén – hatalmas sikert elérő zenekar a tradicionális rajasthani cigányzenét ötvözi a slide-gitár sajátos hangzásával, ezáltal stabil hidat képezve a hagyományos indiai muzsika és a nyugati füleknek is befogadhatóbb pszichedelikus hangzások között. Mindezt egyrészt úgy, hogy ez a 19 húros hibrid hangszer, amelyet a slide-gitárból kifejlesztve Mohan Veenának nevezett el megalkotója, Vishwa Mohan Bhatt, mára teljesen beépült a tradicionális indiai hangszerek közé – azért is, mert közel áll a hangja a szitárhoz -, másrészt pedig a zene egésze is a hagyományokhoz igazodik, mégis minden ízében korszerű. (Az indiai Debashis Bhattacharya gitárostól ismerhetünk remek példákat hasonló zenére, például hazánkban is terjesztett lemezein, a legjobban sikerült albumán pedig a világutazó hawaii slide-gitáros Bob Brozman a partnere, az új stílust kezdi tehát komolyan venni a világzenei színtér.)
A Desert Slide-ban a vokális-dholos-tablás kíséretről pedig nem kisebb név gondoskodik, mint a rajasthani zene egyik ászai, a Divana Rajasthan, akik mondhatni alapból hozzák a katartikus, eksztatikus csúcspontokat, de az emelkedett állapot fenntartásának is mesterei. Művészi hitvallásáról Vishwa Mohan Bhatt ezt mondja: „A zene nyelvét Isten teremtette az emberiség javára. Számomra a zene a médium Istennel kommunikálni”.

Közreműködik: Vishwa Mohan Bhatt - Mohan Veena, Prithviraj Suresh Mishra - tablas (tabla), Anwar Khan Manganiar - singer (ének), Gazi Khan Barna – kartâl, Feiruz Khan Manghaniyar – dholak, Ghewar Khan Manghaniyar - kamanchiya

2012. március 13. 19:30 - 22:00
Fesztivál Színház
Jegyárak:
1800, 3300, 4200 Ft

Forrás: MÜPA