FőképLegújabb dubstep-központú metál őrületével, a The Path of Totality-val jön rombolni az idei Szigetre a Korn. Bár majdnem húsz év van a csapat mögött, de máig az újkori metál kultúra legfontosabb zenekarának számít, olyan halhatatlan intézménynek és univerzális referenciapontnak, aminek munkáira rajongók milliói és előadók generációi hivatkoznak. A kilencvenes évek közepén újradefiniálták a metál zenét, több tízmillió lemezt adtak el, két Grammy-díjat nyertek, és nem utolsósorban olyan halhatatlan slágereket írtak, mint a "Blind", a "Freak on a Leash", vagy a "Falling Away From Me". Zenéjük sokat változott az új évezredben, de a jellegzetes kornos hangzás mindmáig örök és elpusztíthatatlan.

A BBC az év legígéretesebb zenekarai közé sorolta 2011-ben a minden igényt kielégítő, elegáns, ugyanakkor a flancos díszektől mentes gitárzenét játszó The Vaccines-t, s a banda be is váltotta a reményeket, hisz abban az évben  - mások mellett – a MOJO Awards, a Q Awards és az MTV Awards nomináltja is volt a csapat, a Brit Awards-on második helyezést értek el. A zenekart első londoni fellépését 2010. októberében teltház fogadta. Bemutatkozó albumuk, a What Did You Expect from the Vaccines tavaly márciusban jelent meg, s az együttes frontembere nemrég jelentette be, hogy 2012 márciusában a zenekar Belgiumban megkezdi második nagylemezének felvételeit, amiből már minden bizonnyal a Szigeten is hallhatunk ízelítőt.

A Magnetic Man nem egy, nem kettő, hanem három dubstep legenda nevét rejti. Artwork, Benga és Skream külön-külön is igazi hősnek számít az itthon egyre több elektronikus zenefüggőt maga mellé állító, külföldön pedig népszerűségének csúcsán járó dubstep mozgalomban, de igazán csak együtt erősek. 2010-ben jelent meg a Magnetic Man formáció első nagylemeze a Columbia Records kiadó képviseletében, amely az Artwork-Benga-Skream-szövetség nevén lett az év legfigyelemreméltóbb dubstep-munkája. Augusztusban a Sziget közönsége a `három az egyben` törvény által mindig garantált minőség és a dubstep frissességének jegyében láthatja élőben együttműködni a legendás triót.

Steve Aoki japán felmenőkkel rendelkező kaliforniai elektronikus zenész, a szédületes, megállíthatatlan és minden résztvevőből a maximumot kihozó elektro house partik nagymestere. DJ, producer, a világhírű Dim Mak Records alapítója. Bemutatkozó nagylemeze, a Wonderland idén januárban jelent meg. A harmincas éveinek közepén járó elektronikus zenész remixernek sem utolsó. Két évvel ezelőtt jött ki első mix-gyűjteménye, mely többek között a Justice, a Datarock, a Franz Ferdinand, a Does It Offend You, Yeah? és Peaches számaiból készült átiratokat tartalmazott.

Évek óta kirobbanthatatlan a világ legjobb DJ-it rangsoroló DJ Magazine éves listájáról, a világ legőrültebb bulijaiban és legnagyobb közönséget vonzó elektronikus zenei rendezvényein lép fel, extrán energikus house zenében utazik. Ő Axwell, a svéd house három királyának egyike. Axwell pár évvel ezelőtt robbant be a nemzetközi elektronikus zenei színtérre Feel the Vibe című tánctéri őrületével, melyet a `77-es születésű svéd DJ-producer a világhírű Ministry of Sound védjegye alatt adott ki. Azóta szinte nincs olyan Svédországból kikerülő e-zenei anyag, amely közvetlen vagy közvetett módon ne lenne köthető Axwell nevéhez.

A Two Door Cinema Club Nagy-Britannia legszerethetőbb indie bandája. Közvetlen, laza és gitárközpontú, ugyanakkor a szintetizátorokat, valamint az elektro-pop irányzatra jellemző stíluselemeket sem nélkülöző indie zenében utaznak. Megjárták a legnépszerűbb brit zenei fesztiválok nagyszínpadait, jelenleg második nagylemezükön dolgoznak, de a Szigetre azért szakítanak időt.

Szórakoztató punk-rock zenében, gyors, két-három percig tartó zúzós számokban gondolkodnak, ha kell, vadulnak a színpadon, de ha kell, viccesen szórakoztató performanszokra is képesek, A német Beatsteaks fennállásának bő tizenöt éve alatt hét stúdióalbumnyi hanganyaggal szédítette el rajongóit. Legfrissebb lemezük a 2011-es Boombox, melyről a "House on Fire" című szám a harmadik Tranformers-film soundtrackjének európai kiadására is felkerült.

Halhatatlan antwerpeni kult-rock zenekar, a dEUS, a nemzetközi fesztiválok mindenkori kedvencei, azon ritka koncertzenekarok egyike, akik élőben is tökéletesen reprodukálják a lemezeiket egyszerre működtető dühöt és melankolikus hangulatot. Népes hazai rajongótáboruk legnagyobb örömére intelligens rock zenéjük hat év után idén újra élőben szól majd a Szigeten.

Szintetizátorok, szigorú, gépies gitárriffek, lehengerlő tempó, mindenkit bedaráló üzemi zúzás: ez a védjegye Al Jourgensen indusztriál metál formációjának, a Ministry-nek, mely zenekar az irányzat egyik első sikeres és ismert zenekara. Jourgensenék már tavaly augusztusban bejelentették, hogy három év kihagyás után újra lerohanják a világot, de mint később kiderült, a zenekar csak 2012. június 17-én lép először színpadra Denverben. Az amerikai és európai turnéra való felkészülés mellett az újjáalakult Ministry az elmúlt egy évben nagy erőkkel dolgozott legújabb stúdióalbumán, a Relapse-n, amely majdnem egy tucat vadonatúj Ministry-indulóval március 30-án jelenik meg, s lesz hallható a Szigeten.

Caro Emerald hazájának legnépszerűbb női előadója, Hollandia egyik első számú könnyűzenei exportcikke, több rangos szakmai díjjal kitüntetett, és elképesztő eladási mutatókat produkáló énekesnő, a nu jazz királynője. Munkáit elsősorban a groovin` jazz, a swing, a tangó és az ötvenes évekre jellemző tánctéri jazz zenék inspirálták, fülbemászó dalai a jazz világán túl is népszerűek: Back It Up című slágerét a magyar hallgatók is jól ismerhetik. A most harmincéves énekesnő karrierjében 2010 számít az áttörés évének. Ekkor jelent meg első albuma, a Deleted Scenes form the Cutting Room Floor, amely harminc hétig (!) vezette a holland lemezeladási listát és hetvenhét hétig szerepelt a legjobb tíz között

Igéző hangú, elbűvölő karizmájú, Grammy-jelöléssel büszkélkedő énekesnő és dalszerző, Bebel Gilberto a modern bossa nova stílus nemzetközi követe. A Bahia régióra jellemző tradicionális brazil zenéket alkalmanként könnyed és táncparkettbarát elektronikus témákkal fűszerezi. Az 1966-ban született énekesnő első nagy sikerű lemezét, melyből több millió példányt adtak el, az elektronikus bossa nova királynője 2000-ben jelentette meg Tanto Tempo címmel. Ezzel a lemezzel Bebel a legsikeresebb brazil előadó lett az Egyesült Államokban. All in One című legfrissebb nagylemeze “Legjobb kortárs világzenei album” kategóriában kapott Grammy jelölést.

Forrás: Sziget