FőképA valódi polgári lét alapja valahol a folytonosság, a minimális változás: ha az ember biztosra veheti, hogy amikor másnap bemegy a hivatalba ugyanolyan akták, ugyanolyan problémák várják, mint az előző nap; ha hazatérvén tudhatja, hogy terített asztal, meleg vacsora várja, és a lakás mindig rendes, takaros, a dolgokat a megszokott helyükön leli. Ugyanezt a biztonságot adja az embernek az egykori osztrák császárváros újévi koncertje a Bécsi Filharmonikusokkal, melyen minden alkalommal az igényes szórakoztató zene legszebb darabjai hangzanak fel.
 
Imígyen a Strauss család jól – és néha kevésbé – ismert keringői és polkái kapnak rendszeresen helyet a programban, és ezt egészíti ki minden esztendőben még néhány, más komponisták tollából származó mű. Idén Csajkovszkij Csipkerózsikájának két tétele került a még soha be nem mutatott darabok közé, és mivel a második szerzemény a balett híres valcere, tökéletesen illeszkedik a többi szám közé.
 
Meglepő módon még ifjabb Johann Strausstól is hallani az újévi koncerteken eddig soha nem játszott darabot, méghozzá rögtön a műsor elején. A „Hazafias induló” mintegy ellenpólusa a koncertet egy ideje hagyományosan lezáró „Radetzky induló”-nak, míg a „Rathaus-Ball-Tänze” keringő a bécsi Városházán rendezett bálokon felcsendülő táncdallamok jó érzékkel egybefűzött egyvelege, és néhány taktusnyi terjedelemben még a – szintén a hagyomány szerint a műsor utolsó előtti számaként felhangzó – „Kék Duna keringő” melódiafoszlányait is magában foglalja.
 
A leghatásosabb újdonság mégis egy Hans Christian Lumbye nevű dán zeneszerző egyik legnépszerűbb galoppja, mely a koppenhágai vasút gőzmozdonyának hangjait imitálva teremti meg az utazás hangulatát, meséli el, ahogy a szerelvény füttyögve megindul az állomásról, aztán zakatolva robog úti célja felé, miközben váltókon halad át, lassít, gyorsít, megáll. A Kraftwerk Trans Europa Expressét és Michael Nyman MGV-jét előlegezi meg a darab azzal az ízléses bombasztikussággal, amely manapság inkább az osztrák muzsikusokra jellemző.
 
A Wienersängerknaben tündöklő fiúhangjai a „Tritsch-Tratsch Polka” és a „Feuerfest Polka” dallamait teszik még ellenállhatatlanabbá, és ha a tradicionalisták hiányolhatnak bármit is, az Lehár Ferenc és Kálmán Imre operettjeinek néhány részlete, ám a tavalyi emlékév okán beemelt Liszt-kompozíció és -feldolgozás meglehetősen magasra emelte idén a mércét. Ám úgy érzem, hogy a program abszolút kielégítő, és még olyanoknak is varázslatos élményt jelenthet, akik amúgy nem különösebben kedvelik a könnyedebb műfajokat.
 
A litván Mariss Jansons egészen kiemelkedően dirigálja a világ egyik legjobbjának tartott zenekart, de azok után, hogy az újévi koncerteken vezényelt már sok más kiválóság mellett Lorin Maazel, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Daniel Barenboim és Nikolaus Harnoncourt is, karmesterek tekintetében is kizárólag a legmagasabb színvonal az elfogadható. Szóval aki esetleg nem tudta végignézni a televíziós közvetítést, most e nagyszerű hangzású hangfelvételen bepótolhatja a mulasztását, aki pedig minden évben alig várja már az esztendő első nagy hangversenyét, annak úgyszólván kötelező a lemez.
 
Előadók:
Vienna Philharmonic
Mariss Jansons – karmester
 
A lemezen elhangzó művek listája:
CD 1
1. Johann Strauss II – Josef Strauss: Vaterländischer Marsch
2. Johann Strauss II: Rathaus-Ball-Tänze, Walzer op. 438
3. Johann Strauss II: Entweder – oder! Polka schnell op. 403
4. Tritsch-Tratsch, Polka schnell op. 214
5. Carl Michael Ziehrer: Wiener Bürger, Walzer op. 419
6. Johann Strauss II: Albion, Polka op. 102
7. Josef Strauss: Jokey, Polka schnell op. 278
8. Joseph Hellmesberger II: Danse diabolique
9. Josef Strauss: Künstler-Gruß, Polka française op. 274
10. Johann Strauss II: Freuet euch des Lebens, Walzer op. 340
11. Johann Strauss I: Sperl-Galopp op. 42
 
CD 2
1. Hans Christian Lumbye: Copenhagener Eisenbahn-Dampf Galopp
2. Josef Strauss: Feuerfest, Polka française op. 269
3. Eduard Strauss: Carmen-Quadrille op. 134
4. Pjotr Iljics Csajkovszkij: Panorama aus „Dornröschen”
5. Pjotr Iljics Csajkovszkij: Walzer aus „Dornröschen”
6. Johann Strauss II – Josef Strauss: Pizzicato-Polka
7. Johann Strauss II: Persischer Marsch op. 289
8. Josef Strauss: Brennende Liebe, Polka mazur op. 129
9. Josef Strauss: Delirien Walzer op. 212
10. Johann Strauss II: Unter Donner und Blitz, Polka schnell op. 324
11. Johann Strauss II: Tik-Tak, Polka schnell op. 365
12. Neujahrsgrß
13. Johann Strauss II: An der schönen blauen Donau, Walzer op. 314
14. Johann Strauss I. Radetzky-Marsch op. 228