FőképHerczku Ágnes nagysikerű Arany és kék szavakkal című lemeze után Tüzet viszek címmel újra autentikus népzenei albummal jelentkezik. A többszörös eMeRTon és Fonogram-díjas népdalénekesnő így vall az új szólólemezről:

„Ez a lemez nem szép népdalok szép tablója. Mint ahogy az első, az Arany és kék szavakkal című albumom sem pusztán az. Közölni akarok minden hangjával valamit, túl a fülbemászó dallamok szépségén.
„Tüzet viszek, lángot viszek...“ – így kezdődik a gyerekkorunkból jól ismert mondóka. A cím összetett szimbólum. A tűz jelenti itt az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, szellemi, emberi értékeit, az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szerelmét, valamint az ebből a kincsből táplálkozó zenészek és alkotók (Györgyfalvai Katalintól Novák Ferencen és Foltin Jolánon át ifj. Zsuráfszki Zoltánig) műveinek elemi erejét és inspirációját. De a zenéről való gondolkodásomat – és ezáltal a népzenéhez fűződő viszonyomat – olyan zeneszerzők, előadók is befolyásolták, akik nem feltétlenül kötődnek szorosan a paraszti kultúrához. Például: Sáry László, Sztojanov Georgi és Dés András. A velük való közös munkáim olyan szabadságot, kísérletező kedvet adtak, amit korábban soha nem tapasztaltam.
Én úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva – nyitottan az újra.“


Herczku Ágnes: Tüzet viszek
Lemezbemutató
2012. február 24. 19:30 - 22:00
Fesztivál Színház

Közreműködik:
Herczku Ágnes – ének, Fekete Boglárka – ének, Gergely Andrásné „Erdei“ Erzsi – ének (Magyarvista, Kalotaszeg), Maneszes „Láli“ Józsefné Tóth Mariska – ének (Magyarszovát, Mezőség), Pál István „Szalonna“ – hegedű, Vizeli Balázs – hegedű, Gombai Tamás – hegedű, Mester László „Pintyő“ – brácsák, Szabó Csobán Gergő – bőgő, Szabó Dániel – cimbalom, Ürmös Sándor – cimbalom, Dés András – kanna, Gera Attila – fúvós hangszerek, Fekete Antal „Puma“ – brácsa
Jegyárak: 2200, 3600, 4700 Ft

Forrás és további információ: www.mupa.hu