FőképNem először, de nem is másodszor zenél az FSCO a Müpában, melynek oka, hogy az általuk képviselt zenei irányvonal, illetve az azt megszólaltató hangszer-összeállítás itthon egyedülálló, s ezen felül rendszeresen új kompozíciókkal, új mondanivalóval is előállnak. A klasszikus zenészeket és jazzistákat, illetve a két birodalom közti határvonallal nem gondoló muzsikusokat is magában foglaló Free Style Chamber Orchestra nevében és zenéjében is hordozza a szabadságot. Vezetőjük, az Erkel Ferenc-díjas Nagy János sokoldalúságát jelzi, hogy a nevéhez köthető produkciókban zongoristaként, billentyűs hangszeresként, zeneszerzőként, hangszerelőként egyaránt dolgozik. Az FSCO rendszeres közreműködője Istvánfi Balázs dudajátékos és Szerényi Béla, aki a tekerőlantot kezeli; s máris megjegyezhetjük, hogy nekik (is) köszönhetően szövi át a zenekar zenéjét az említett szálakon túl a Kárpát-medence népeinek és más, rokon lelkületű népek muzsikája.
A koncert első részében egy viszonylag új hármas, Nagy János mellett az énekes-hegedűs Szirtes Edina Mókus és az ütőhangszeres Mogyoró Kornél kreatív energiáit vegyítő Monamo (tessék a nevekből kirakosgatni) játssza a zenekarvezető darabjait, kortárs magyar költők verseire írt műveket és kedvenc standardjeik sajátos feldolgozását. Aztán a kamarazenekar színpadra lépése után felcsendül a pianista legújabb, Concerto tekerőre, dudára, jazzcombóra és kamarazenekarra című szerzeménye – így ősbemutatót élvezhet a publikum. Az előadás közben, annak szerves részeként Kaiser Ottó diaporámája pereg.

Februári Jazzműhely
2012. február 15. 19:30 - 22:00

Fesztivál Színház
Közreműködik: Szirtes Edina Mókus – hegedű, ének, Nagy János – zongora, billentyűs hangszerek, Mogyoró Kornél – ütőhangszerek, Free Style Chamber Orchestra, Istvánfi Balázs – duda, Szerényi Béla – tekerőlant
Jegyárak: 1700, 2900, 3700 Ft

Forrás és további információ: MÜPA