Főkép

A brit dzsesszformáció, a Portico Quartet budapesti – Fesztivál Színházbeli – fellépése nem tartozott a „még a csilláron is lógtak a nézők” produkciók közé, ugyanis maradtak üres ülőhelyek a nézőtéren. De bátran kijelenthetem, hogy aki otthon maradt, az valóban egy érdekes műsorról csúszott le.

A Jack Wyllie (szoprán- és altszaxofon), Duncan Bellamy (dob), Milo Fitzpatrick (bőgő), Keir Vine (hang, ütőhangszerek) alkotta muzsikusgárda néhány évvel ezelőtt még utcazenészként küzdött a hallgatóság kegyeiért. Napjainkra nagyon sokat fordult velük a világ, hiszen az európai zenei fesztiválok keresett vendégeivé váltak. A csapat bemutatkozó albuma, a Knee-deep In The North Sea 2007-ben jelent meg, ezt két évvel később az Isla követte. A legfrissebb, cím nélküli (vagy ha úgy tetszik, az együttes nevét viselő) korongjuk a napokban jelenik meg.

Számomra úgy tűnt, hogy a fiatal formáció ezerféle zenei hatást igyekezett egybegyúrni és ezáltal egy csak rájuk jellemző zenei nyelvet kialakítani. Ebből fakadóan a kortárs zenétől a hip-hopig szinte minden területről azonosíthattunk dallamokat. A Portico Quartet zenéje minden ízében magában hordozta a nyugati metropolisok lüktetését és pezsgését. A csapatra vélhetően nem gyakorolt nagy hatást a dzsessz-sztenderdek világa, ugyanis az eddigi lemezeik anyagából táplálkozó koncertrepertoárjuk egyetlen dzsesszörökzöldet (sőt még -átiratot) sem tartalmazott. Helyettük voltak azonban nagy lélegzetű, friss szellemiségű és olykor meditatív jellegű kompozíciók. A Portico Quartet a produkciójában – a korszellemet követve – bátran nyúlt az elektronikához is. Az IT-eszközök jól kiegészítették a hagyományos hangszereket – olykor még a háttérbe is szorították azokat.

Azt vettem észre, hogy a brit formáció koncertje megosztotta a közönséget. A „folyosói hangokból” két dolog derült ki. Az egyik tábor „dzsesszközelibb” produkciót várt, a másik tábor pedig az egekbe magasztalta a látottakat-hallottakat.

Az együttes tagjai:
Jack Wyllie – szoprán- és altszaxofon
Duncan Bellamy – dob
Milo Fitzpatrick – bőgő
Keir Vine – hang, ütőhangszerek