FőképGyőrben - a hagyományokhoz híven - ismét a Győri Tavaszi Fesztivállal (2012. március 15 – március 31.) indul az esztendő, amely immár 16 éve meghatározó rendezvénye a város kulturális életének. A 16. Győri Tavaszi Fesztivál idén is mindenkire gondolt: kicsikre és nagyokra, fiatalabbakra és idősebbekre, a hölgyekre éppúgy, mint a férfiakra, családosokra és egyedülállókra - a határon innen és túl.

Az izgalmas programkínálatban találunk ostormenetet és gengsztereket, Francisco de Goya rézkarc ciklusaira az Esterházy-palotában Gulli Briem koncertezik, Hamupipőke mellett jól elfér Csizmás Kandúr, de lesz dalszínház és táncprodukció, Hamlet és divatbemutató, jön a Kormorán, hímes tojás ezrivel és rétes-nyújtás szakadatlan. Tánc, színház, muzsika, képzőművészet, gasztronómia minden mennyiségben.

Fellép Rúzsa Magdolna, a Duna Művészegyüttes, Berecz András és barátai, a Budapest Bár, Szörényi Levente, Hujber Ferenc, Molnár Piroska, Szacsvay László…

A Tavaszi Fesztivál keretében Győr az ütős zene fővárosaként idén immár 13. alkalommal rendezi meg a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált. 


13. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál
2012. március 30-31. (péntek, szombat)

Győr 13. éve ad otthont Magyarország legjelentősebb ütőszenei seregszemléjének, amely mára jelentős belföldi és külföldi hírnévre tett szert, nemcsak a közönség, hanem a szakma köreiben is. A fesztiválon jól megférnek egymás mellett a klasszikus ütős zene és a jazz, a világzene és a kortárs ütőhangszeres játék darabjai. 
Az ütős muzsika népszerűsítésén túl, a fesztivál kiemelt célja a helyi és hazai tehetségek, ütős növendékek felkarolása: a közönség előtti bemutatkozáson túl a fiatal géniuszok egy színpadon zenélhetnek a magyar és nemzetközi élvonal sztárjaival. 
A hagyományos utcai menet zenét és show dobolást a Széchenyi térre tervezett színpadi koncertek teszik változatossá.
A 16. Győri Tavaszi Fesztivál és a 13. Nemzetközi Ütős Fesztivál különleges összekapcsolódása Gulli Briem koncertje a Goya kiállítás megnyitóján (március 29. 19 óra) a Városi Művészeti Múzeumban, az Esterházy-palotában.
Igazi kuriózumnak ígérkezik Győr város tavalyi kezdeményezése: közös dobolásra hívják az egész világ apraja-nagyját a Széchenyi térre! Mindenki részt vehet az örömzenélésben, aki szereti a ritmust, és bármilyen ütős eszközzel bekapcsolódik a nagy játékba.
Az elmúlt években olyan jelentős világsztárok koncerteztek a Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon, mint: Jojo Mayer, Tom Brechtlein, Tommy Vig, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Ian Paice, Mark Mondesir, Gulli Briem, Carl Palmer Band.
Az idei Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál kiemelt sztárjai: Evelyn Glennie, Talamba Ütőegyüttes, Szaniszló Vibes Projekt, világsztár fellépői pedig David Friedman és Vinnie & Carmine Appice.
A fesztivál ütős produkcióit hangszeres bemutatók, előadások, workshopok egészítik ki.  A fesztiválhoz hagyományos ütőhangszeres kiállítás is kapcsolódik, ahol az ütőhangszereket gyártó cégek mellett hazai kézműves hangszerkészítő mesterek is bemutatják termékeiket.


Francisco de Goya - Rézkarc ciklusok
Városi Művészeti Múzeum – Győr - Esterházy-palota
2012. március 29 - június 30.


Francisco José de Goya y Lucientes (1746. március 30. – 1828. április 16.) grafikai munkássága egyedülálló rézkarcai, és aquatintái révén kiemelkedő részét képezik a képgrafika nemzetközi történetének.
A portréi kapcsán nevessé vált alkotó, királyi és udvari festő 1793-tól kis formátumú új műveik készítésébe fogott, amelyeken a festő a rézkarc technikáját tökéletesítette. Festményeivel ellentétben, nem megrendelésre készített nyomatait minél szélesebb körben kívánta népszerűsíteni.
Művei kiérlelt társadalomkritikák, amelyeken az irónia és a szellemesség drámai képsorokban jeleníti meg a saját korának erkölcsét, babonáit és emberi gyarlóságait.
Goya négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra. Ezek a 80 lapból álló Los Caprichos (Szeszélyek, Ötletek, 1799) , az ugyancsak  80 lapos  Los Desastres de la guerra (A háború borzalmai, 1810-12) , a 40 lapos La Tauromaquia (Bikaviadal, 1816) valamint a 22 lapból álló Los Disparates  (Balgaságok, 1816-24) címet viselik.
A győri Városi Művészeti Múzeum időszaki tárlatán Francisco da Goya két legismertebb grafikai sorozatai a Los Caprichos és La Tauromaquia kerül bemutatásra.
A nevezett 120 rézkarc tulajdonosa Richarg H. Mayer német gyűjtő, a tárlat anyaga, Bambergből érkezik Győr városába.
A Győri Tavaszi Fesztivál program kavalkádjában mindenki megtalálja a kedvére valót, így Győr ismét valódi kulturális találkozási pont lesz a tavasz kezdetén. 

Március 15. 17.30 óra
OSTORMENET - Szkíta Sólyom Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti Sport és Kulturális Egyesület
Belvárosi utcák

Március 15. 18.00 óra
Magyarock Dalszínház – A költő visszatér c. zenés produkció
Városház tér

Március 16. 18.00 óra
Legendák és valóság a Pilisben - Szörényi Levente előadása most megjelent könyvéről képvetítéssel
Petőfi Sándor Művelődési Ház

Március 17. 19.00 óra
Magdaléna Rúzsa - Rúzsa Magdi estje
Richter Terem
 
Március 18. 11.00 óra
Csizmás kandúr - bemutató előadás
Vaskakas Bábszínház
 
Március 18. 15.00 óra
Hamupipőke – Duna Művészegyüttes táncprodukciója
Richter Terem
 
Március 20. 18.00 óra
Hamlet családi körben - történetek Gábor Miklósról
Beszélget Gábor Júlia és Szigethy Gábor
Zichy-palota
 
Március 21. 18.00 óra
„Mindenképpen kíméletlen” – Az Igazisóhivatal produkciója - Rupnik Károly színművész önálló estje
Zichy-palota
 
Március 22. 17.00 óra
Műhely-estek a Zichy-palotában - Vendég a Révai Miklós Gimnázium - A gimnáziumban érettségizett szerzők felolvasása, beszélgetés
Zichy-palota
 
Március 23. 19.00 óra
Hazakísérlek - Berecz András és barátainak lemezbemutató koncertje
Richter Terem
 
Március 24. 18.00 óra
Hampel Katalin divatbemutatója
Közreműködik Sasvári Sándor
Zichy-palota
 
Március 25. 10.00-17.00
A Hímes Tojás Napja
Gyermekek Háza
 
Március 25. 19.00 óra
Budapest Bár: Hoppá! Koncertszínház
Richter Terem
 
Március 26. 27. 28. 19.00 óra
Gengszterek Éjszakája - Mészáros Árpád Zsolt és Hujber Ferenc musical-estje
Bartók Béla megyei Művelődési Központ

Március 26. 27. 28. 29. 19.00 óra
Ronald Harwood: A nagy négyes – színházi előadás
Bartók Béla megyei Művelődési Központ

Március 31. 10.00 óra
Rétesnyújtó Guiness rekord kísérlet Az Arrabona Nyugdíjas Egyesület tagjai arra a feladatra vállalkoznak, hogy 100 méter hosszú rétest nyújtanak, töltenek és sütnek meg a látogatók és a bírálók szeme láttára.
ETO Park


13. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál
 
Március 18.
Győri növendékek az „Ütőhangszeres Maraton” programban
MÜPA, Budapest
 
Március 29. 19.00 óra
Ütős koncert a Goya kiállítás megnyitóján - Gullie Briem koncert
Városi Művészeti Múzeum

Március 30-31.
Győri Ütőegyüttes, Győri Ütős növendékek, Julius Petrus, ATARU TAIKO Ütőegyüttes, Evelyn Glennie, Carmine/Vinnie Appice, SILHOUETTE - Banai Szilárd formáció, Szaniszló New Vibes Projekt, David Friedman, Talamba Ütőegyüttes Gödöllő
Richter Terem, Széchenyi tér, belvárosi utcák

Március 31. 14.00 óra
Kamarazenei Fesztivál
Petőfi Sándor Művelődési Ház  

Bővebb információ és részletes program:          
www.fesztivalkozpontgyor.hu
www.fesztival.gyor.hu
www.percussiongyor.hu (13. Nemzetközi Ütős Fesztivál)
www.gyor.hu