FőképAz idei Jazz Showcase-en a Visegrádi Együttműködés szellemében  cseh, lengyel és szlovák előadók is ellátogatnak a Müpába, így az esti koncertek sorát pénteken, január 13-án a Marcin Wasilewski Trio nyitja, akik 2006-ban a Sziget fesztivál Müpa Jazzsátrában a legnagyobb sikert aratták. 2001 óta a legjelentősebb európai jazzkiadónál, az ECM-nél jelentek meg albumaik, kezdetben Tomasz Stanko trombitás ikonnal közösen, 2004 óta pedig saját anyagaikkal állnak elő. Most legújabb, Faithful című albumukat mutatják be a Fesztivál Színházban.

Január 14-én a csodadobos David Hodek és együttese lép fel, melyben egy másik, vele egykorú ritka tehetség, Andreas Varady gitározik, aki már a Guitar Player címlapját is megjárta. Játékukhoz csatlakozik a muzikalitásáról híres, többszörös International Composition Award díjazott Sárik Péter zongorista, illetve két amerikai üstökös is berobban melléjük: Casey Benjamin szaxofonos és a vocoder varázslója, illetve Corcoran Holt bőgős.

David Hodek, azaz Hodek Dávid és Andreas Varady egyaránt a szlovákiai Révkomáromból származik, és már évek óta játszanak együtt. Bár Andreas 2008-ban Írországban telepedett le szüleivel, továbbra is szoros az együttműködésük, olyannyira, hogy Dávid és a két Várady közös zenekarral turnézik. 2012 márciusában 28 állomásos európai turnén vesznek részt, közben pedig Stefan Raab tízmilliós nézettségű TV Total showjában szerepel majd a két ifjú szintén márciusban.

A Jazz Showcase történetében először a vasárnap esti koncertre a Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor – ez lesz a Visegrád–USA Csúcs. Részben a „cseh nap” megkoronázásaként tekinthetünk a László Attila vezette Senior Big Band és vendégük, Miroslav Vitous bőgős fellépésére. Vitous ugyanis cseh származású, tehetsége és jó szerencséje révén már pályája elején a fúziós jazz legnagyobb hatású formációját, a Weather Report zenekart erősítette. A szünet után aztán az est és a teljes Jazz Showcase betetőzéseként a dobos Balázs Elemér, a zongorista Balázs József és a bőgős Pecek Lakatos Krisztián, illetve két amerikai világsztár, Tim Ries, a Rolling Stones szaxofonosa és Nicholas Payton, a Grammy-díjas New Orleans-i trombitás kvintettje repíti majd el a hallgatóságot. Payton nemcsak a jazz, de az R&B és a hip-hop világában is otthonosan mozog, több mint 120 lemezfelvételen működött közre szólistaként, zeneszerzőként, hangszerelőként, sztárvendégként vagy kísérőként.

A Müpa Jazz Showcase esti koncertjei évek óta a jazz legfrissebb áramlatait képviselő, világszerte elismert művészeket hoznak el a Müpába, ahogyan a délutánonként megrendezett tehetségbörze céljai is változatlanok.

Ez egy lehetőség a fiatal, pályakezdő jazzmuzsikusoknak arra, hogy az ország legnagyobb presztízsű kulturális intézményében mutatkozzanak be, ahol a szakma európai képviselői, szakújságírók, fesztiválszervezők, zenei menedzserek felfedezhetik és a nemzetközi színtéren is helyzetbe hozhatják őket. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy felfedezésre váró előadóként lépett fel itt az elmúlt évek során Harcsa Veronika, a Transform Quintet, Fábián Juli, Balogh Roland, és a tavaly 13 évesen bemutatkozó David Hodek.

Forrás és további információ: MÜPA