Főkép Kétség sem fér hozzá, hogy a Magna Cum Laude zenekar belépet a meghatározó magyarországi előadók sorába. A zenekar új, Belső égés című stúdió albumának híre bejárta a kereskedelmi csatornák szövevényes hálóját. A promóció hatásos volt… nálam is, így hát bizsergető kíváncsisággal vártam az új lemezt.
 
Tény, hogy a fiúk az elmúlt évek során számos remek, fülbemászó dallal lopták be magukat a szívünkbe. Ezt az érzelmi töltést csak tetézte a koncertjeik során tapasztalt egyedi előadásmód, ami mindig újat, különleges élményt nyújtott a lelkes rajongóknak. Kissé féltem, hogy mennyire lesz az új album egyedi, vagy mennyire fog az előzőekre hajazni. Sikerül valami Magnásat, de mégse másolatot készíteni korábbi lemezeikről? A válasz nem váratott sokáig magára: igen, sikerült.
 
Pár héttel ezelőtt, egy szürke hétköznap kora reggelén birkóztam az elemekkel, próbáltam elhitetni magammal, hogy menni fog a csoda, fel tudok kelni. Némi motivációként rock zenével szoktam sokkolni magam, amire Vadon Jani reggeli metál blokkja remek alapot nyújt. Ha a húrokba csapnak, akkor még jó vagyok, nem késtem el. Felzúg a gitár, hasítanak az akkordok… vagy fél percig és felcsendül Mező Misi hangja. Megdöbbentő volt, hogy milyen váratlan fordulattal száguldott be az életembe a MCL új dala. A felismerés, mely szerint minden igyekezetem ellenére végigaludtam a metal blokkot, szinte szíven ütött.
 
Az első alkalmat követően még jó néhányszor hallottam a kereskedelmi rádiókban az albumnyitó „Túl késő” című számot. Váratlan, lendületes, lehengerlő entreé-t követően jön a Magna hatás. Kétségem sincsen afelől, hogy a zenekarhoz remekül passzol a rockzene. A dal elején a gitárbelépő kétségkívül remek választás, annak ellenére, hogy habitusában jócskán lendületesebb az eddig megszokottnál.
 
Az album első hallásra teljes mértében követi az eddig megismert Magna hangzásvilágot, de mégis egyedi. A dalok szövegeit, most is Kara Misa, a zenekar basszusgitárosa írta. Váratlan fordulatként Szabó Tibi előadásában két dalt is hallhatunk. A dalokban valódi emberi érzések, szenvedélyek, szenvedések és fájdalmak emlékei csengenek vissza. Misa újfent egyedi szófordulatokkal vezeti be a hallgatót érzelmi világába. Aki már járt MCL koncerten, biztos megfigyelte, hogy a dalok szövegét a tömeg a zenekarral együtt énekli. Az új albumon hallható dalok szövegei néhol nekem kicsit összetettnek, kuszának tűntek, de vajon van-e olyan ember, aki a „Vidéki sanzon” szófordulatait ne tudná kívülről, rájöttem, ez csak a kezdeti zavarodottságom.
 
A Belső égés album lassú számait (Olyan virág, Vadászmező, Úgy szeress) jól ellensúlyozza a „Ne késs le rólam” és a „Mid nem voltam még neked?” lendülete és temperamentuma. Az albumon szereplő kilenc dal remek egyensúlyt teremt a mardosó fájdalomtól, a finom elengedésen át az ordító szenvedésig. Ennek az utazásnak pont az a szépsége, hogy ez egész olyan emberi. Ezekkel az érzésekkel találkozunk nap, mint nap. Olyan magától értetődően magunkénak érezhetjük, hogy egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a dalokat dúdolva merülünk el saját éltünk szövevényes érzelmi tengerében.
 
A Belső égés című stúdió albumhoz a zenekar tavaly decemberi, SYMA Csarnokban megrendezett koncertjének DVD-je is jár, melynek segítségével átélhetik a zenélés örömét azok, akik részt vettek a koncerten, egyben remek kedvcsinálót kaphatnak azok, akik lemaradtak a pálinka kóstolóval és disznótorossal egybekötött nagyszabású eseményről. A több kameraállásból készített képeknek, valamint a részleteket remekül megtaláló vágásnak köszönhetően egyedi nézőpontokból láthatóak a színpadon zajló események, valamint a zenekar és a közönség varázslatos kapcsolata. Ezek azok a pillanatok, amiket a tömeg között táncolva sosem élhetünk meg.
 
A Belső égés című Magna Cum Laude stúdióalbumot megvásárolva egy páratlan látványt és élményt nyújtó koncert DVD-vel és egy igazán szerethető lemezzel lehetünk gazdagabbak.
 
A zenekar tagjai:
Mező Mihály – ének
Szabó Tibor – gitár
Kara Mihály – basszusgitár
Kilián Imre – dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD
1. Túl késő
2. Olyan virág
3. Vadászmezők
4. Ne késs le rólam
5. Mid nem voltam még neked?
6. Fekete
7. Nem akarok többé gondolni rád
8. Ugorj
9. Úgy szeress
 
DVD
1. Életjel
2. Minden állomás
3. Vidéki sanzon
4. Magnatofon
5. Ide elég lesz ez a sor
6. Ne felj mama
7. Álmodtam egy világot
8. Visszhang
9. Ünnep
10. Te légy most
11. Sirató
12. Át a városon
13. Átkozott nők
14. 999
15. Nóra
16. Gondatlanságból elkövetett emberölelés
17. Színezd újra
18. Pálinkadal
 
Diszkográfia:
Hangolj át (2003)
Minden állomás (2006)
Magnatofon (2007)
999 (2009)
Jubileum (2009) – koncert
Csak ülünk és zenélünk (2010)
Belső égés (2011)