Főkép

Tori Amos az utóbbi két évtized egyik legfontosabb előadója a könnyűzenén belül, már ha az egyéniség, az újító szándék is számít, nem csak a közönségsiker. Utóbbiban is bőven van része, de az azért sajnos nem véletlen, hogy eddig egyetlen alkalommal láthattuk hazánkban, és legutóbbi turnéja már nem jött el hozzánk.
 
Tori, aki amolyan csodagyerekként kezdte (egészen fiatalon már remekül zongorázott) alapvetően valami egyszerre alternatív és pop zenét játszik, ám határait folyton feszegeti. Legutóbbi albuma, a Midwinter Graces karácsonyi illetve téli dalokat tartalmazott, úgy saját szerzeményeket, mint feldolgozásokat, és persze egészen sajátos volt. Bizonyos értelemben a Night of Hunters ennek folytatása, hiszen Tori klasszikus zenei hatásai minden korábbinál jobban előjöttek azon az albumon – az újon pedig minden egyes dal egy-egy komolyzenei darab saját képére formált átirata. Olyan zeneszerzők műveit dolgozta át (számos más klasszikus zenei hangszert bevonva), mint például Bach, Chopin, Debussy, Mendelssohn, Satie és Schubert. Jobbára nem a legismertebb darabokat, ugyanakkor lehet, hogy aki ismeri az eredetieket, sem ismerne rájuk, hiszen itt ráadásul ének is került rájuk. És ha van valami, amit Tori még a zongorázásnál is egyénibb módon csinál, akkor az az éneklés. Még akkor is, ha hangja erősen emlékeztet Kate Bush-éra.
 
S nem csak, hogy énekel, de az albumnak van egy átfogó, egészen különleges koncepciója is. Ez sem idegen Tori-tól, de ilyen sztorit még tőle sem hallottunk: egy ír nő a főszereplő, aki varázslatos módon visszamegy egy korábbi életébe, és ott kiderül, hogy azzal a férfival, akivel jelen életében szakított, már korábban is együtt voltak. De nem is ez a lényeg, hanem mindaz a női és férfi tudás, hagyomány, ilyesmi, ami mára elveszett. Igen komoly, beleásás, utánajárás nélkül nehezen is értelmezhető téma, de enélkül is élvezhető az album.
 
Szintén az anyag különlegességét erősíti az, hogy Tori lánya és unokahúga is szerepelnek néhány dalban, egy-egy további szereplőt alakítanak, mondanom sem kell, remekül. És egyébként is rendkívül színes az album, ami sejthető a zeneszerzők fentebbi felsorolásából is. Ugyanakkor azért van az egésznek egy átható, komor és komoly, sokszor drámai, néha romantikus hangulata, ami miatt nem tudnám bármikor meghallgatni. Rá kell szánni az időt, lehetőleg kényelmes körülmények között, szövegkönyvvel a kézben, belemerülni, mert valami mélységes varázs és szépség van benne, olyan, amit tényleg nem sok helyen találni meg. Ugyanakkor persze teljességgel hiányoznak az olyan, jókedvre derítő, pop-os, vagy akár álmodozós dalok, mint amilyen például az „A Sorta Fairytale” vagy a „Cornflake Girl”, erről az albumról aligha lesz bármi sláger. Ugyanakkor a komolyzene másra is nyitott híveinek igazi csemege lehet, Tori rajongói pedig nyilván szeretni fogják. Én legalábbis nem tudom nem.
 
Előadó:
Tori Amos
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Shattering Sea (Variation on: Song of the Madwoman on the Sea-Shore, Prelude op. 31 no. 8 - Alkan)
2. SnowBlind (Variation on: Anoranza from 6 Pieces on Spanish Folksongs - Granados)
3. Battle of Trees (Variation on: Gnossienne no. 1 - Satie)
4. Fearlessness (Variation on: Orientale from 12 Spanish Dances - Granados)
5. Cactus Practice (Variation on: Nocturne op. 9 no. 1 - Chopin)
6. Star Whisperer (Variation on: Andantino from Piano Sonata in A major D 959 - Schubert)
7. Job`s Coffin (Inspired by: Nautical Twilight)
8. Nautical Twilight (Variation on: Venetian Boat Song from Songs Without Words op. 30 - Mendelssohn)
9. Your Ghost (Variation on: Theme and Variations in E flat major WoO 24 from Ghost Variations - Schumann)
10. Edge of the Moon (Variation on: Siciliano from Flute Sonata BWV 1031 - Bach)
11. The Chase (Variation on: The Old Castle from Pictures at an Exhibition - Mussorgsky)
12. Night of Hunters (Variation on: Sonata in F minor K. 466 - Scarlatti And: Salva Regina, Gregorian Chant)
13. Seven Sisters (Inspired by: Prelude in C minor - Bach)
14. Carry (Variation on: The Girl with the Flaxen Hair from Préludes I - Debussy)
 
Diszkográfia:
Y Kant Tori Read (1988)
Little Earthquakes (1992)
Under the Pink (1994)
Boys for Pele (1996)
From the Choirgirl Hotel (1998)
To Venus and Back (1999)
Strange Little Girls (2001)
Scarlet`s Walk (2002)
Tales of a Librarian (2003)
Welcome to Sunny Florida (2004)
The Beekeeper (2005)
A Piano: The Collection (2006)
Tori Amos: American Doll Posse (2007)
Abnormally Attracted to Sin (2009)
Midwinter Graces (2009)
Night of Hunters (2011)
Gold Dust (2012)
Unrepentant Geraldines (2014)