Főkép

ekultura.hu: Honnan jött az ötlet, hogy kirándulást tegyen a világzenébe?
Rost Andrea: Régi vágyam volt, hogy a magyar népzene csodás világában megmerítkezzek! 

ekultura.hu: Tartott bármennyire is az új, sokkal több rögtönzést használó zenei közegtől, vagy volt már ilyesmiben tapasztalata?
Rost Andrea: Természetesen tartottam tőle, de vonzott is a kihívás és az élmény, amit ez az új közeg számomra és a közönség számára adhat!
 
ekultura.hu: A három hagyomány, a magyar, a cigány és a klezmer közül melyik állt legközelebb önhöz? Melyik jött a legtermészetesebben?
Rost Andrea: Mindegyik! Zenészként és énekesként is mindegyikben otthon érzem magam. Ez a lényege ennek a programnak! A különbözőség egysége!
 
ekultura.hu: Mennyi beleszólása volt a dalok kiválasztásába?
Rost Andrea: A dalokat én választottam ki azokból, amiket a zeneszerzők felsoroltak. Illetve nekem is voltak javaslataim.
 
ekultura.hu: Mennyire volt interaktív a munka a hangszeresekkel?
Rost Andrea: Talán ez a legszebb ebben a munkában, hogy a résztvevő zenészekkel együtt alakítjuk , formáljuk a zenei anyagot. Minden koncert után újabb és újabb ötletek születnek…
 
ekultura.hu: A Pannon dalok közül többet jazz, világzenei vagy klezmer együttesek korábban feldolgoztak már. Meghallgatta ezeket, mielőtt hozzáfogtak a felvételek elkészítéséhez?
Rost Andrea: Sok felvételt meghallgattam, de természetesen bíztam a zeneszerzőim biztos stílusérzékében és zenei tudásában. De mint már említettem ez egy mindannyiunk által formálódó, alakuló zenei anyag. A „csapat” minden tagja beleszólhat és bele is szól a változtatásokba. Hatalmas élmény ez nekem. A szemem láttára alakul és keletkezik valami új.
 
ekultura.hu: Hogyan alakította ki a saját „világzenei hangját”?
Rost Andrea: Hát valahogy így… párbeszéd és minőségi munka.
 
ekultura.hu: Kik az album „címzettjei”? Kiknek szólnak a Pannon dalok?
Rost Andrea: Reményim szerint: Mindenkinek! Nem szeretek különbséget tenni közönség és közönség között. Ember és ember között. Lehet nem szeretni, de érdemes legalább egyszer meghallgatni!
Rost Andrea 
ekultura.hu: Ön szerint mennyire hökkentheti meg esetleg az album az olyan rajongóit, akik operaénekesnőként ismerték meg?
Rost Andrea: Nem célom a meghökkentés, sokkal inkább a figyelemfelkeltés. Szeretném, ha a közös jövőnk nem a különbségek, hanem a hasonlóságok keresésével telne. Valamint ha az alkotó párbeszéd mint értékteremtő hozzáállás mindenkiben feléledne. A komolyzene és a népzene ugyanúgy az emberi lélek letükröződése, így nem gondolom, hogy mint énekes annyira eltávolodnék a „saját” műfajomtól. Ellenkezőleg!
 
ekultura.hu: Hogy érzi, mit kapott ettől az együttműködéstől?
Rost Andrea: A szabadság és elkötelezett szerepvállalás élményét. Amit a komolyzenében ugyanígy szeretnék megtenni.
 
ekultura.hu: Érzése, reményei szerint Önök mit adnak a Pannon dalokkal a közönségnek, a világnak?
Rost Andrea: A közönségnek reményim szerint egy nagyon kellemes estét és élményt! A világnak – csupa nagy betűkkel? – majd azt a világ eldönti…!

Fotó: Nánási Pál