FőképA Társadalom tökéletes, steril életet biztosít tagjainak: nincs bűnözés, éhezés, betegségek, szennyezés, senkinek nincsenek anyagi, megélhetési gondjai. Az emberek életének minden szegmensét, pillanatát a hivatalnokok határozzák meg: csak az általuk személyre szabott ételeket fogyaszthatják, szabványruhákban járnak iskolába és a kiszabott helyre dolgozni. Ők irányítják a párválasztást, kinek hány gyermeke születhet és mikor hal meg. A haszontalannak ítélt dolgokat (növényektől a regényekig) megsemmisítették, a történelmet, a művészeteket cenzúrázták és 100-as tételekben válogatásokba szerkesztették őket.


A legkisebb szabályszegésért - például a nyílt téren való futásért - büntetés jár. Az emberek szakmai tudás alapján specializálódnak, mindenki csak egy bizonyos dologhoz ért, így összefogás nélkül képtelenek az önellátásra, például egy programozótól senki nem várja el, hogy akár egy szendvicset is össze tudjon ütni. És természetesen minden lépésüket figyelik, még az álmaikat is, amelyeket chip segítségével olvasnak le.


Megvan mindenük, még sincs semmijük. A Társadalom a legelemibb dolgoktól fosztotta meg az embereket: az önálló döntés és szabad választás jogától, ami a szuverén gondolkodás megszűnéséhez vezetett. A rendszer látszólag tökéletesen működik, de egy porszem valahogy bekerül a fogaskerekek közé: a tizenhét éves Cassia Reyes-hez Párosító Bankettjén a legjobb barátját, Xandert párosítják – ez még nem tekinthető hibának, de izgatottságot vált ki az emberekből. Amikor viszont másnap a lány a fiú adatait tartalmazó mikrokártyáról információkat akar lekérni, egy másik ember arca jelenik meg a képernyőn, akit ráadásul Cassia szintén ismer – a megtűrt státuszú Ky-é.
 
Társadalmi helyzete miatt Ky-nak soha nem lehet Párja és szinte minden idejét alantas munkával kell töltenie, amely egyrészt testileg-lelkileg elcsigázza, másrészt elszigeteli a barátaitól. A Társadalomnak azonban van is oka tartani a fiútól, nem tartozik az agymosott birkák tömegéhez és azon kevesek egyike, aki képes kézzel írni, emellett átlát a hivatalnokok intézkedésein. Cassia nagyapjának és Ky-nak köszönhetően kezdi maga körül meglátni a dolgok valódi természetét és Ky-jal egyre közelebb kerülnek egymáshoz, amivel még inkább felhívják magukra a hivatalnokok figyelmét. A fenyegető veszély ellenére képtelenek eltávolodni egymástól, de eközben Cassia Xander iránti vonzalma sem szűnik meg.
 
A történet nagy részét a világ bemutatása teszi ki, az eseményeknek inkább csak a mozgatórugói, előzményei vannak bemutatva, valamint a világ felépítése. Elég lassú folyású a cselekménye, aki pörgős regényre vágyik, inkább későbbre halassza az olvasását. A szerelem ábrázolásához viszont pont ez a lassú tempó illik, végre egy olyan ifjúsági regényt olvashatunk, amelyben nem tíz perc alatt bontakozik ki az életre szóló, igaz szerelem. Meghatóak és nagyon kedvesek Ky és Cassia hegymászás közbeni találkozásai, az egymás iránt tett gesztusok, a versek szerepe is nagyon jó ötlet. A szerelmi háromszög – ami a nagy, instant szerelemhez hasonlóan már nagyon elkoptatott – se hat sablonosnak, Ally Condie nagyon jól kidolgozta ezt a szituációt. Az ábrázolt világ nagyon tetszett nekem, a modern technika elég egyszerű, de a rendszer korlátlan hatalmát, az emberek elnyomását és megfélemlítését jól kifejti az írónő, a három tabletta pedig nagyon egyedi.
 
Összességében a Matched nagyon ígéretes kezdet, a vége felé felgyorsuló események pedig azt mutatják, hogy a következő rész, a Crossed (2012 tavaszán jelenik meg magyarul) nem kevés meglepetéssel fog szolgálni.