Főkép2011. november 19-én este Szarajevó első számú nemzetközi exportcikke, a város ostromán edződött Dubioza Kolektiv ad koncertet az A38 hajón. A szédítő erejű hiphop-reggae-rock-népzenei koktélt produkáló csapat az ország első civil szervezetének létrejöttében is asszisztált, s azóta a BBC Bosznia hiteles szócsövének titulálta őket. Előttük a mi helyi színeinket méltán képviselő Malacka és a Tahó lép fel, azután pedig boszniai dadatáncmix a Diskobajagi jóvoltából.

Dubioza (BiH)
A boszniai Dubioza Kolektiv történelmi fontosságú zenei formáció, amelynek friss hangzásában a hiphop, a reggae, a dub és a rock hatásait ötvözi a bosnyák népzene elképesztő elemeivel. A zenekar komoly nemzetközi sikertörténetté nőtte ki magát az utóbbi években az egyik leghíresebb kelet-európai jelenségként, akiket leginkább a hazájukban vágyott társadalmi változások és a haladás notórius motorjaiként és rugóiként ismer a nagyvilág. Az IMPALA az idén a Legjobb független album kategóriában jelölte őket a legjobbak közé, miközben ideológiai, lírai és zenei eszköztárukat szarajevói óvóhelyeken érlelték a város ostroma alatt, így ezek a fiúk valóban tudják, mi az igazi fegyver a negatív energiák ellen. A DK a hazájában is komoly kultusznak örvend, hisz a legelső helyi civil szervezet, a Dosta (Elég volt) megalapításában közvetlen szerepet vállaltak a 2006-os választások előtt, amikor lemezbemutató koncertjüket a Boszniai Parlament előtt tartották a korrupció ellen tiktakozva. Később egész koncertsorozattal sarkallták a fiatalokat, hogy jelöltessék magukat és szavazzanak a 2010-es helyi választásokon, melynek következtében a Time Magazine és a BBC is a zenekart Bosznia legitim hangjaként emlegette. Legújabb, sorban ötödik Wild Wild East című lemezük nyolc éves fennállásuk során, amelyen változatlan erővel, s fáradhatatlanul harcolnak a nacionalizmus és a nemzeti sztereotípiák és előítéletek ellen, valamint a béke és a tolerancia mellett. Masszív, szuggesztív zenéjük egyszerre megdöbbentően eredeti és tömény, szellemes és minőségi. Messze áll a gangszta és macsó sztereotípiáktól, amelyeket a zeneipar manapság favorizál. Egyéni, eredeti, húsba maró és a saját bőrükön megélt igazságtalanságokból fakadó elképesztően eredeti energia ez, amely bárkinek az életét jobbíthatja, s pozitív irányban változtathatja meg.

Malacka és a Tahó (HU)
A Malacka és a Tahó 1996-ban alakult, azóta közel 200-szor lépett színpadra. A funky, a pork and roll és a SKA ötvözetéből kialakított sajátos szalonnazene, és iszonyatosan tréfás szövegek jellemzik.
A zenekar tagjai:
Borovitz Tamás - ének, gitár
Galambos Zoltán - gitár
Kohut András - dobok
Kurucz Kriszta - ének
Szita Csaba - trombita
Dr. Volford András - szaxofon
Korona Levente - basszusgitár
linkek:
http://malackaesataho.hu/

Diskobajagi (BiH)
A szarajevói Diskobajagi nevű audiovizuális duót 2008-ban alapították, amely azóta energikus élőfellépéseiről vált híressé és közkedveltté, valamint különös vágásaikkal összekötött és átértelmezett zenei-videós újraértelmezéseikről, amelyekben dokumentum-felvételeket, reklámokat, animációkat, filmrészleteket gyúrnak egy elképesztő mash-up A/V eleggyé. A duó mindkét tagja, Branski és Vedran is tagja a Dubioza Kolektivnek. A Diskobajagi lejátszó-listáján számos népszerű szám szerepel a rock-tól a house-ig, ami simán átcsúszhat bármelyik pillanatban ambientális drum’n’bass-be, mégis legnagyobb fegyverük a meglepetés, az, ahogyan valóban megjósolhatatlan zenéjükben és látványukban, hogy hová is repítenek majd a következő pillanatban. Operacija Diskobajagi című lemezüket az Ekipa kiadó adta ki 2008-ban, amelyen főleg bosnyák zenekarok felvételeiből gyúrtak össze szédületes anyagot, amelyek között megtalálhatók a Letu štuke, a Dubioza kolektiv, a Skroz, a Dbau, a Starke, a Sikter in KZU ole ole & PZU oje oje zenekarok is.
linkek:
http://www.myspace.com/diskobajagi

Dubioza Kolektiv (BiH), Diskobajagi (BiH), Malacka és a Tahó
2011. november 19., szombat 20h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Belépő elővételben: 2500 Ft, koncert napján: 3000 Ft.
Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.
linkek:
http://dubioza.org/
http://koolarrow.com/dubioza-kolektiv/
http://www.youtube.com/dubiozatv

Forrás és további info: A38