Főkép A macskák már az ősi Egyiptomban is kultikus tiszteletnek örvendtek, így nem csoda, hogy ma már Dunát lehetne rekeszteni a macskás könyvekkel. Kirakókönyvek, kártyajátékok, matricás albumok, képregények, zsebkönyvek, mesék, történelmi és ismeretterjesztő kötetek garmadája próbálja kicsik és nagyok tudtára hozni, hogy létezik egy macska nevű csodalény, amelyről általában több mítoszt ismerünk, mint tényt.
 
Ehhez még tegyük hozzá, hogy manapság már nagyon nehéz újat mondani az érdeklődő és művelt olvasónak. Közhely, de igaz, hogy az írás több ezer éves történelme során szinte már mindent elmondtak előttünk – és mivel a macskák története hosszabb ennél, így a macskákról is elmondtak már mindent. Ám akkor mi értelme egy újabb cicás ismeretterjesztő könyvnek?
 
A válasz: lehet, hogy már mindent elmondtak előttünk, de nem mindegy, hogy milyen összeállításban és formában kapjuk az információkat. Ebből a szempontból A macskák titkos nyelve az egyik legkiválóbb kötet, amely valaha a kezembe került. Heather Dunphy elég rövidre fogta a faji és történeti áttekintést ahhoz, hogy ne váljon unalmassá, ráadásul annyi képet illesztett a szövegbe, hogy már ezek nézegetése is leköti az olvasót. (Megjegyzem, ez így van az egész könyvben, szóval ha hiányzik a napi cukiságadag, elég csak belelapozni a kötetbe, hiszen egyedül az impresszumban és a tartalomjegyzékben nincsenek macskafényképek.)
 
Ami azonban ennél is lényegesebb: a könyv csak ritkán tér el a címében jelzett tárgytól, tehát többnyire arról szól, hogy cicánk miként értelmezi a világot maga körül, illetve mit közöl a világgal. Az alcímmel ellentétben azonban nemcsak a testbeszédről van szó, hanem a nyávogásról éppúgy, mint a különféle játékos, alvási, agresszív és romboló vagy éppen kedveskedő viselkedésmódokról, a territoriális, kóborló, vadászati és életkorra jellemző szokásokról, az egészségről és a gondozásról, valamint a más macskákkal és emberekkel kialakított kapcsolatokról is.
 
Mindezeket röviden megfogalmazott macskás tények, gyakori kérdések, szómagyarázat és magyar (!) ajánlott irodalom egészítik ki. Kell ennél több?
 
„Macskairodalom” az ekultura.hu-n:Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Kurt Vonnegut: A repülő macska
Agatha Christie: Macska a galambok közt
Földes Jolán: A halászó macska uccája
Simon Tofield: Simon’s Cat legsajátabb könyve
Annie M. G. Schmidt: Macskák társasága
Garfield top tízes kandúrságai
Sven Nordqvist: Egész évben Findusszal
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!
Sven Nordqvist: Egész évben Findusszal
Eric E. Knight: A Macska választása
Michael Ende: Sátánármányosparázsvarázspokoli- kőrpuncspancslódítóbódítóka