Főkép2011. szeptember 23-án (péntek) 18 órától az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (1056 Budapest, Molnár u. 11.) kerül bemutatásra - a Kalligram Kiadó gondozásában megjelenő - Czesław Miłosz: Családias Európa című kötete.

A kötetet bemutatja:
Pálfalvi Lajos - műfordító, irodalmár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szlavisztika-Közép-Európa Intézetének vezetője
Takáts József  – szerkesztő, irodalomkritikus
Mészáros Sándor - irodalomkritikus, a Kalliram Kiadó szerkesztője

A Családias Európát nem pusztán a Nyugat és Kelet közelítésére tett kísérlet ihlette, de egyúttal az önmeghatározás vágya. A mű megírásával Miłosz szándéka az volt, hogy visszatérjen nemzeti és kulturális gyökereihez, ezért a kötetben megjelent írások többsége önéletrajzi jellegű.

A Családias Európa először Párizsban jelent meg, 1958-ban. A könyv kiadója a Jerzy Giedroyc által vezetett Irodalmi Intézet volt. A költő ezzel a művével búcsúzott az „öreg” kontinenstől.

Magyarországon Czesław Miłosz 100. évfordulója alkalmából a 2011-ben a Családias Európa című köteten kívül kiadásra kerültek még a Metafizikai pauza (Nagyvilág Kiadó, 2011), a Rabul ejtett értelem (Európa Kiadó), valamint A lengyel irodalom története (Attraktor Kiadó) című művek. Az évforduló alkalmából a Nagyvilág irodalmi folyóirat 2011 őszén külön számot szentel Czesław Miłosz életművének.

Forrás és további információ:
Lengyel Intézet
Kalligram Kiadó
Országos Idegennyelvű Könyvtár