Főkép2011. szeptember 22-től ismét a legfrissebb, legizgalmasabb és legszórakoztatóbb német filmeket kínálja a Goethe Intézet filmfesztiválja, a SZEMREVALÓ.  A német kulturális intézet idei válogatásában Berlinnek, Bruno Ganznak és a fogyatékkal élő fiataloknak jut meghatározó szerep.

A fesztivál nyitófilmje, az Almanya. Isten hozott Németországban (szept. 22., Művész mozi). Yasemin Samdereli vígjátékának központi figurája az immáron nagyapa korú Hüseyin Yilmaz, aki az egymillió egyedik török vendégmunkásként érkezett az NSZK-ba a hatvanas években.
Bruno Ganz 70. születésnapját két filmmel is köszönti a 16 éve indult fesztivál: A kandúr-ban egy minden hájjal megkent svájci politikust, Wim Wenders kultikus Berlin felett az ég-ében egy emberi sorsa vágyó és váltó angyalt alakít a nagy színész.

Az idei tizenöt SZEMREVALÓ-filmben felbukkannak szeretetre méltó furcsa fiatalok, gyurmából készült és valódi nyulak, nagy és még nagyobb német írók, s három fivér a filmtörténet hőskorából. Továbbá törökök, kínaiak és németek, zenészek, utcai táncosok és nyomozók, s persze újra és újra: Berlin, Berlin, Berlin!

A fesztivál vendégei:
Demet Gül színésznő, az Almanya. Isten hozott Németországban egyik főszereplője,
Baran Bo Odar,  a Néma csönd rendezője,
Pepe Danquart, a Joschka és Fischer képviselő úr rendezője
és előreláthatóan Wolfgang Panzer, A kandúr rendezője.

A jegyek a Goethe Intézet ajándékaként 2011-ben valamennyi vetítésre 100 forintos szimbolikus áron kaphatók. Helyszínek, mint mindig, a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum. Részletes program a www.goethe.de/szemrevalo oldalon található.

Forrás és további információ: www.goethe.hu