FőképA BBC History magazin legújabb, 6. lapszámában leginkább azok találhattak kedvükre való írásokat, akik a hadtörténet iránt érdeklődnek: a cikkek, ahogyan azt már megszokhattuk, színesek és érdekesek, és mint minden eddigi lapszámban, nagyobb témák köré épülnek. Így jelentek meg írások a tengeralattjárók fejlődéséről és azok szerepéről a két világháborúban, illetve a szerkesztők egy hosszabb cikksorozatot szenteltek a rózsák háborújának és a rettegett vikingek hadviselésének is.
 
A lapszám talán legjobban megírt cikke a „Bosworth: Versenyfutás a csatamező feltárásért” című, amelyben többé-kevésbé részletes leírást kapunk arról, hogyan zajlott egy híres, ám annál misztikusabb csata helyszínének feltárása: az évek óta tartó hiábavaló kutatás akkor érkezett fordulóponthoz, amikor egy mindössze 30 milliméter átmérőjű ólomgolyóra bukkantak a csata feltételezett helyszínén… innentől kezdve pedig a régi források és a modern technika bevonásával megkezdődhetett a valódi „versenyfutás az idővel” – ahogyan a cikk szerzője, Glenn Foard emlegeti a feltárás folyamatát.
 
A legjobb írások azonban azok, amelyek a történelem „másik oldalával” foglalkoznak: így például a „Kiszagolni a múltat” című cikk, amely a középkori Londonba kalauzol minket, megmutatva annak minden hátulütőjét: az orrfacsaró szagokat, az utcákon hömpölygő szennyvizet és a legalapvetőbb higiénia teljes hiányát. Ez a cikk egyébként a BBC „Filthy Cities” című sorozatának egyik részére épül, amit bátran ajánlok bárkinek, aki érdeklődik a téma iránt.
 
A többé-kevésbé magyar vonatkozásokat is felmutató cikk, a „Merénylet a vezérkar ellen” egy nagyon fontos témába enged bepillantást: megmutatja hogyan működött az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege valójában: a morális problémáktól kezdve a lecsúszáson és sikertelenségen keresztül eljutunk egy izgalmas nyomozáshoz, egy korabeli bűntényhez, amely alapjaiban rázta meg a sereget. A később írókat is megihlető szövevényes történetben, amely egy magas rangú tiszt titokzatos meggyilkolásával kezdődött, megtalálhatunk mindent a fent említett problémák közül: a szakmai féltékenység, a tisztikarban levő helyek korlátozott száma és a kemény kiképzés mind-mind olyan ellentétekhez vezettek, amelyek később problémákat okoztak.
 
A „Művek a márványasztalról” című rovatban pedig a „kávéházi Karinthy” kerül bemutatásra: idézetekkel, fel-felbukkanó ismerős nevekkel, korabeli beszámolókkal és fényképekkel: azoknak, akiket lenyűgöz a 20. század első felének Budapestje, illetve érdeklődik a magyar irodalom iránt, ez az írás kötelező. A cikk szerzője ugyanis néhány pillanatra felidézi azt a hamisítatlan budapesti kávéházi hangulatot, amely íróink és költőink művészetének hátteréül szolgált.
 
A BBC History magazin 6. lapszámában tehát mindenki, akit kicsit is érdekel a történelem és a kultúra, találhat érdekességeket: a hadtörténet, az irodalom, a középkori várostörténet és a tudománytörténet, hogy csak néhányat említsek a megszámlálhatatlanul sok terület közül, mind-mind tartogatnak olyan meglepetéseket, amikről szívesen olvas bárki, aki nem szakértője a történettudománynak, de hobbiként érdeklődik valamelyik téma iránt.