Főkép

Az idén hetedik alkalommal megrendezett, a Liszt Ferenc és Louis Armstrong születési évfordulóinak jegyében zajló New Orleans Swing Fesztivál első két napján a Bohém Ragtime Jazz Band és a Jazz Steps zenekar szórakoztatta a közönséget. A fesztivál zárónapján pedig az előző napokhoz hasonló, igényes szórakozás várt az egybegyűltekre.
 
A zárónapon a németországi székhelyű Louis Armstrong Revival Band lépett fel, amely pontosan 10 évvel ezelőtt, a nagy trombitás születésének 100. évfordulóján alakult. A zenekar produkcióiban legalább annyi a hagyománytisztelet, mint a zenei innováció. Mit is értek ez utóbbin? Például azt, hogy a formáció vezetője, a trombitás Peter „Sputnik” Lange lekottázta Armstrong híresebb trombitaszólóit és átírta azokat három trombitára. Vagyis „egy a háromban” produkciót csinált a szólókból. A nézőtéren ülve pedig rácsodálkozhattunk erre az új hangzásvilágra.
 
A koncert koncepciója némileg hasonlított az augusztus 27-én fellépő Jazz Steps műsorára, ugyanis a német zenekar egy énekesnővel együtt lépett fel. Az énekesnő nem volt más, mint Rebecca Madeleine Katz, aki bizonyos időközönként megjelent a színpadon és elénekelt néhány remek dalt. Számomra ugyan kicsit halványnak tűnt a hangja, de az is lehet, hogy ezt csak azért éreztem így, mert az előző este színpadra lépő Janice Harrington „fekete hangja” túl magasra tette a mércét.
 
Egyébként a koncerten nemcsak az énekesnőt hallottuk énekelni. Az együttes több tagja is késztetést érzett arra, hogy dalra fakadjon. Így a zenekarvezető mellett a harsonás, Alexander Katz is megmutatta az énektudását.
 
A zenekar játékában sajátos kettősség volt megfigyelhető. Egyrészt jelen volt benne a német precizitás és az északi „hűvösség”, másrészt ott volt benne annak a közegnek (Chicagónak, New Orleansnek, New Yorknak) a hangulata, érzelemvilága, amelyben az előadott művek többsége született. Ez a kettősség, illetve ezen dolgoknak az egyensúlyban tartása pedig igazán élménygazdaggá tette a produkciót.
 
Úgy gondolom, kiváló ötlet volt a Louis Armstrong Revival Band fellépésével zárni az idei swingünnepet, hiszen a zenekar műsora tökéletesen kiegészítette az előző két napon fellépő zenekarok produkcióját, és így vált az egész fesztivál szép kerek egésszé.
 
Azt is öröm volt látni, hogy a vasárnap este dacára ez a produkció is telt ház előtt zajlott. Az pedig még talán ennél is fontosabb, hogy a koncert végén a teremből távozó emberek arcán elégedettséget láttam. Erre szokták mondani a muzsikusok, hogy ezért érdemes csinálni.

Fotó: Czékus Mihály