Főkép „Az éghajlat a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak (rendszerint néhány évtized) során a környezettel és egymással is kölcsönhatásban álló rendszere.” (Dr. Péczely György: Éghajlattan)
 
A Mi micsoda sorozat 107. kötete a szerzőpáros célja szerint az éghajlat mibenlétével ismerteti meg az ifjabb olvasókat, ami nem is olyan egyszerű feladat, hiszen egy folyamatosan változó valamiről van szó, amit egyaránt befolyásol a felszínen élő emberek tevékenysége, bolygónk helyzete a Nap körül, és persze a földtani események (vulkánkitörés, jégkorszak, stb.).
 
A legfontosabb annak megértése, hogy a fenti hármas tényező egyensúlya nagyjából változatlan volt az előző évezredek során, és csak az utolsó egy-két évszázadban borult fel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emberiség egyre nagyobb mértékben teszi hozzá a magáét, s ennek hosszú távú hatását még nem tudjuk pontosan megbecsülni.
 
A szokás szerint gazdagon illusztrált, az átlagosnál több fényképet tartalmazó kötet szépen elmagyarázza a vulkánok fontosságát, az erdők, a sivatagok és a jégmezők szerepét, és persze ezek közül a legfontosabb, az óceánok és a légkör kapcsolatát. A trópusi ciklonok az óceánok túlmelegedésének következményeiként ott alakulnak ki, ahol a víz felszíni hőmérséklete eléri a 27 oC fokot. Az ennek hatására létrejövő intenzív párolgás eredményeként keletkező felhőkből kialakulnak a ciklonok (területenként eltérő megnevezésük van: hurrikán, tájfun, stb.), mondhatni így hűti le magát az óceán. Minél nagyobb a felmelegedés, annál gyakrabban lesznek ciklonok, és ennek egyenes következményeként több alkalommal pusztítanak majd a szárazföldön.
 
A legfontosabb információ – legalábbis a gyerekek szempontjából – az utolsó pár oldal, ahol nem csupán az emberi tevékenység hatásáról olvashatunk bővebben, hanem szó esik a klímavédelemről, a megújuló energiaforrásokról (nap-, víz-, szél- és bioenergia, valamint geotermikus energia), és arról is, miként lehet egyénre lebontva spórolni az energiával.
 
Természetesen mindez csak felvezetés pár kiadós beszélgetéshez, ami vélhetően arra ösztönzi a bolygónkért és saját jövőjükért aggódó ifjoncokat, hogy környezettudatosabb felnőttek legyenek, és még alaposabban tájékozódjanak a témáról.
 
Ajánlott irodalom nagyobbaknak:Wolfgang Behringer: A klíma kultúrtörténete
Dr. Péczely György: Éghajlattan
Angela Schuh: Bioklíma