FőképMalcolm Reynolds (Nathan Fillion), a Serenity nevű csempészhajó kapitánya, egy alkalommal két utast vesz fel a hajójára: egy ifjú doktort és a húgát, akit természetfeletti képességei miatt köröznek az Univerzum irányítói. A Serenity legénysége hamarosan a Világszövetség hadereje és az űr peremén portyázó kannibálok között találja magát. A két fenyegető ellenség közt azonban rá kell döbbenniük, hogy a legnagyobb veszélyt a doktor húga, River Tam jelenti.

2002-ben kezdték el forgatni a Firefly című sorozatot, amit 13 epizód után az elmarasztaló kritikák hatására el is kaszált a gyártó csatorna – ám ekkorra komoly rajongói tábora lett a méltán híressé vált történetnek. Viszonylag alacsony költségvetése ellenére a Firefly egy színvonalas sci-fi sorozat, melynek legnagyobb erőssége nem a fantasztikus és futurisztikus elemek halmaza, hanem a hétköznapi, emberi és társadalmi problémák és érzelmek feldolgozása. Rövid idő alatt emberek ezreinek a szívébe lopta be magát a történet, és a rajongók nem nyugodtak addig, míg egy utolsó, amolyan lezáró epizódot ki nem adtak, mely inkább egy mozifilmre hasonlít. Így lett teljes a széria, 13 epizóddal és a Serenity című nagyfilmmel.

A sorozat az utóbbi évekre jellemző, mozifilmekkel vetekedő színvonalú tévés szériák közé tartozik, melyek fényévnyi távolságra vannak a sztereotípiákkal teli szappanoperáktól. Ha megengedjük magunknak azt a luxust, hogy kicsit elvonatkoztatunk a mindennapoktól, igazi szórakozásban lehet részünk. A sorozat igazi ízét a drámai történet ellenére is jelen lévő fergeteges humor adja. A szereplők hétköznapi embereket alakítanak, csak éppen a 25-26. században élnek – ám ettől még épp olyan átélhető helyzetekkel színesített cselekmény bontakozik ki a nézők szemei előtt, mintha napjainkban játszódna a történet. Jól eltalált szereplőgárdával és egy lebilincselő világgal ismerkedhetünk meg a TV képernyője előtt ülve.

A sorozat történelme szerint a Föld készletei már régen kimerültek, az emberiség pedig a Naprendszeren kívüli világban telepedett le. Az űr meghódításában Kína és az USA játszott vezető szerepet, a két kormány pedig később megalkotta a Szövetség nevű szuperhatalmat. Malcolm Reynolds (a Serenity kapitánya) és Zoë Warren (a Serenity első tisztje) együtt harcoltak a függetlenek oldalán a Szövetség ellen.
 
A háború a Serenity völgyi csatában ért véget, ahol a Szövetség elsöprő győzelmet aratott. Erről a csatáról kapta a nevét a Firefly-osztályú űrhajó. A kapitány és Zoë „nyíltan” vállalják a Szövetség iránti ellenszenvüket, és a Serenity legénységével kisebb-nagyobb csempészeti és más illegális tevékenységekből tartják fenn magukat. A hajó legénységéhez tartozik a fiatal és kedves Kaylee Frye, aki bensőséges kapcsolatot ápol minden olajos gépszerkezettel, így ő a hajó szerelője. Gyakorlatilag bármilyen helyzetben képes életet lehelni a nem éppen fiatal űrhajóba. Hoban Warren, ismertebb nevén Wash a hajó kormányosa, egyben Zoë férje. Gyermeki modora és megjelenése a csapat hangulatfelelősévé léptette elő. Jayne Cobb egy „üzleti” megbeszélés után csatlakozott a legénységhez, egyszerű jelleme van, ám annál kapzsibb. Szívének választottja, Vera egy orosz „Saiga-12” Kalashnikov. Végül, de nem utolsó sorban, Inara Serra, a megbecsült társnő, aki a hajó egyik siklóját bérli és nem egyszer húzza ki kellemetlenségekből a csapatot.
 
Lebilincselő élményben lehet részünk, ha rászánunk néhány órát a Firefly-ra. A forgatókönyvíró és egyben rendező Joss Whedon remek történetét hasonlóan remek színvonalon varázsolta képernyőre. Valódi akcióknak, érzelmeknek, tévedéseknek és olykor szívek kettétörésének lehetünk tanúi a képernyő előtt ülve. Személy szerint, ha sorozat, akkor Firefly. Elsőszámú kedvenc és gyűjteményem megbecsült darabja. Szívből tudom ajánlani minden korosztály számára – de ha rám hallgatnak, akkor feliratosan nézik. A magyar szinkron ugyanis nem sikerült valami jól.

Ízelítő: