FőképAz elmúlt majd’ 20 évben sokszor volt ilyen-olyan mondvacsinált cirkusz a Sziget körül. De most a Sziget cirkuszol. Mégpedig nem is akárhogyan és ez nem mondvacsinált. Az idei fesztivál cirkuszporondján nemzetközi és hazai kiválóságok adják egymásnak a manézst augusztus 10-15 között.

Egy igazi kis cirkusz-kultúrtörténeti gyöngyszem is várja az idei Sziget látogatóit. A Cirkusz Galéria egy régi cirkuszi lakókocsi restaurálásának az eredménye. A klasszikus cirkuszi külső, egy modern, minimál kortárs művészeti galériát takar, mely a Szigeten nyitja meg kapuit, s egy igazi vizuális találkahely lesz. A galéria megálmodója Matyasi Gábor fotóművész, a fesztivál alatt az ő szürreális fotói, videoklipjei tekinthetők meg a falakon.

Emellett ott lesz a közelben a Cirkusz Porond, ahol szerte Európából érkeznek kiváló cirkuszművészek, hogy a Sziget öt napján kápráztassák a nagyérdeműt. Lesz zsonglőrmanipuláció akrilgömbbel, és kontakttánc egy poétikus előadásba foglalva és jön egy sok-sok humorral átitatott új kreációja egy kiváló argentin akrobata-zsonglőr társulatnak. Az olasz Five Quartet Trio Buszmegálló című produkciója egy új cirkusz előadás egy hétköznapi buszmegállóból, a kínai rúd-akrobatika, talaj akrobatika és zsonglőrködés nyelvén elmesélve. Spanyolhonból érkezik Albadulake társulat előadása, ami nem más, mint három karakter frenetikus és izgalmas utazása egy nagyváros különböző helyszínein, az utcán, a parkban és bárokban. A német The StickBrothers, a legendás Blues Brothers stílusa ihlette élő-zene és cirkuszi kombináció művészei dobütővel, diabolóval és ördögbottal felszerelkezve indulnak a küldetésre. És ne feledkezzünk meg a hazai kínálatról sem. A Sziget Cirkusz Porondján - mások mellett - fellép a Magma Tűzszínház, Farkas Linda, a világ élvonalába tartozó tűztáncos zsonglőr legújabb alkotása is. És persze még megannyi más, aminek a www.sziget.hu/fesztival oldalon lehet utánanézni.

Forrás: Sziget