FőképAz együttes életében és zenéjében nem történt nagy változás legutóbbi lemezük óta, és bár itt ez a friss anyag, sok újat erről sem lehet mondani, amit korábbi albumaikról már ne említettem volna (bár az egyik dalban most először női vokál is hallható). Persze ismétlésről szó sincs, csupán arról, hogy az Amorphis változatlan formában folytatja a finn nemzeti eposz népszerűsítését.

Az együttes zenéje nem sokat változott a kezdetek óta, de Tomi Joutsen énekes csatlakozásával a folkos motívumokkal átszőtt metaljuk még a korábbinál is valamivel epikusabb lett és power metalos, valamint kissé romantikus elemekkel is bővült. Az új korong már a negyedik ilyen a sorban, és bár eleinte úgy tűnhet, hogy mindössze csak az előző albumok témáit játszák új köntösben, ez a vonal még korántsem fulladt ki. Ugyanazzal a lelkesedéssel ugyanazokat a szuperlatívuszokat használhatnám ezúttal is, mint az előző lemezek jellemzése esetében - kiváló dalok, bombasztikus hangzás, fülbemászó refrének, különleges dallamok, utánozhatatlan népies-egzotikus megszólalás, hősies vagy épp drámai előadásmód és egy változatos hangú énekes.
 
A tipikusan északi melódiáknak, a billentyűs hangszer hangsúlyossá tételének és az egyszerűsített dalszerkezeteknek hála az Amorphis zenéje ma könnyebben befogadható, mondhatni kommerszebb, mint korábban és ezen még az sem változtat, hogy a hagyományos énektémák mellé visszatért a death metalos hörgés is, ami itt most bőven hallható. A dalok általában lendületesek és dinamikusak, de ettől sem lett annyira kemény a muzsika, hiszen közben megőrizte jellegzetes északi jellegét és meseszerű hangulatát.
 
Elképesztő, de megint szinte lehetetlen kiemelni dalokat a lemezről, hiszen mind nagyon erősre sikeredett. Úgy érzi az ember, hogy minden a helyén van, nincs töltelék. Ha mégis meg kellene említenem valamelyik dalt, akkor talán a kezdő „Battle for Light”-ot és a „Reformation”-t emelném ki, mert ezek igen erős és epikus darabok, de ez teljesen szubjektív és a többi nóta tényleg nem sokkal marad el ezek mögött.
 
Az Amorphis képtelen hibázni és jó, hogy az őket kedvelők erre bizton számíthatnak. Az új korong elődjeihez hasonlóan elvarázsolja a hallgatót a régi mesék és legendák korába. Ami engem illet, annyira megfogott, hogy nem is akarok visszajönni onnan.
 
Az együttes tagjai:
Tomi Joutsen - ének 
Esa Holopainen - gitár
Tomi Koivusaari - gitár
Niclas Etelävuori - basszusgitár
Santeri Kallio - billentyűs hangszerek
Jan Rechberger - dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Battle For Light
2. Mermaid
3. My Enemy
4. You I Need
5. Song of the Sage
6. Three Words
7. Reformation
8. Soothsayer
9. On a Stranded Shore
10. Escape
11. Crack in a Stone
12. Beginning of Time
 
Diszkográfia:
The Karelian Isthmus (1992)
Tales from the Thousand Lakes (1994)
Elegy (1996)
Tuonela (1999)
Am Universum (2001)
Far from the Sun (2003)
Eclipse (2006)
Silent Waters (2007) 
Skyforger (2009)
The Beginning Of Times (2011)
 
Válogatások:
Story – 10th Anniversary (2000)
Chapters (CD és DVD, 2003)
Forging the Land of Thousand Lakes - (DVD, 2010)
Magic & Mayhem - Tales from the Early Years (2010)