Főkép

Az immár negyedik évadát befejező The Big Bang Theory (magyarul Agymenők címmel futott, eddig az első két szezon került vetítésre) kétségtelenül az amerikai közönség egyik kedvenc vígjátéksorozata. Minden generáció megtalálhatja benne a neki tetsző poénokat, mégis elsősorban a fiatalokhoz szól. Azokhoz, akik megértik és tudják élvezni a kifigurázásokat, a különböző utalásokat és vicces szituációkat, amelyekbe a „kockák” keverednek.
 
A komédia főszereplői Sheldon, Leonard, Raj és Howard, négy fiatal fizikus, akik egy helyen dolgoznak. Mindannyian különbözőek, mégis sokban hasonlítanak: rajonganak a képregényekért és a sci-fikért, szociális kapcsolatokban problémásan boldogulnak, tipikus „kockák”. Sheldon és Leonard közös lakásban élnek, azonban életüket felforgatja a szomszédba költöző, fiatal és rendkívül csinos lány, Penny.
 
A karakterek közül a legeredetibb és a legszórakoztatóbb Sheldon, akinek az életét a rend uralja, elzárkózik mindenféle kapcsolattól, nem is tud sokat a társadalomról vagy az emberek érzéseiről, és mindez nem is igazán zavarja. Az évadok során a vele kapcsolatos nevetséges helyzetek adják a sorozat legfőbb humorforrását, majd’ minden részben fontos szerepet tölt be. Ezzel szemben Leonard a „legemberibb” figura, hiszen szeretne nyitni a világ felé, legfeljebb ez nem mindig sikerül. Hamar belehabarodik Penny-be, de kevés egyedi tulajdonsága van, ami miatt folyamatosan egyre szürkébbé és unalmasabbá válik.
 
A csapat indiai tagjának, Rajesh-nek a legnagyobb problémája, hogy képtelen beszélni a hölgyekkel. Egészen addig, amíg nem iszik valamilyen alkoholt, nem tud megszólalni, ha nő is tartózkodik vele egy szobában. Egy lánytestvére van, aki később komolyabb mellékszerephez jut. Howard, a zsidó fiatal még mindig az édesanyjával él (akit a nézők csupán a rendkívül erős és karakteres, de annál humorosabb hangja után ismernek), s még csak doktorija sincs, így Sheldon mélyen lenézi. Szeretne kapcsolatot kialakítani az ellentétes nem tagjaival, azonban ez a furcsa természete miatt gyakran akadályba ütközik.
 
A humor elsősorban azokból a különös szituációkból adódik, amelyekbe ők négyen keverednek. Tapasztalathiányuk a kapcsolatokban, bizarr elfoglaltságaik, rajongásuk a szuperhősök iránt, fizikával kapcsolatos munkájuk mind olyan humorforrás, amit többnyire sikeresen ki is aknáznak a készítők.
 
A humor és a színvonalas megvalósítás ellenére a hazai közönség számára nem mindig könnyű befogadni a sorozatot – hiszen míg Amerikában a többkamerás, alánevetős szituációs komédiák nagyon kedveltek, a magyar néző nem biztos, hogy el tudja viselni, hogy gyakran a szereplők és a saját hangján kívül más is hallatszik. Bizonyos pillanatokban zavaró lehet, főleg ha túl gyakran hangzik fel a „konzervnevetés”, miközben a képernyők előtt ülők még csak el sem mosolyodnak.
 
Az eddig leadott négy évad alapján azt kell megállapítanom, hogy a sorozat színvonala folyamatosan csökken. Azonban az első két szezon nagyszerűre sikerült, a forgatókönyvírók kitettek magukért. Majd’ minden részben tudtak olyan alapszituációt kreálni, ami 20 percen keresztül elszórakoztatta a nézőket, s közben a párbeszédek is viccesre sikerültek. Kevés közepes vagy annál rosszabb epizódot kaptunk, mindig tudtunk hangosan nevetni, és üdítő volt a sorozat újdonságnak számító témája is. Az olykor felbukkanó vendégszereplők kellemesen felfrissítették a légkört, s ebben Penny (és a többi nő) karaktere is sokat segített.
 
Ellenben az utóbbi két évben mintha kifulladtak volna az írók. A fennálló kapcsolatokat ugyan variálták és próbálkoztak új mellékszereplőkkel, de a legtöbb ilyen változtatás rosszul sült el. Kevés volt a helyzetkomikum és a szereplők közül egyedül Sheldon maradt továbbra is igazán szórakoztató. Neki köszönhettük a szellemes egysorosokat, s kevés kivételtől eltekintve kizárólag a rá épített epizódok tudták hozni az elvárt szintet. Az ötlethiány rányomta a bélyegét a hangulatra is, többségbe kerültek a közepes részek, még ha olykor volt is egy-egy élvezetesebb jelenet.
 
Remélem, hogy a romló tendenciának vége szakad és a következő évadok során a sorozat visszatér a kezdeti és humorosabb önmagához. Addig is érdemes megnézni azt a kb. 900 percet, amikor még remekül lehetett szórakozni a négy „kocka” kalandjain.